Nytteløs kontrol for milliarder

Slettet Bruger,

19/10/2007

Staten bruger milliarder af kroner og titusindvis af medarbejdere på at kontrollere virksomhederne, men udgifterne står slet ikke mål med, hvad man får ud af at kontrollere så meget, siger to forskere fra Copenhagen Business School ifølge Kristeligt Dagblad.

"Ingen steder overvejer man, om dele af kontrollen kunne spares, den kan tilsyneladende kun forøges," siger Jens Kr. Elkjær, lektor ved Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse på Copenhagen Business School, til Kristeligt Dagblad.

Sammen med kollegaen Lars Goldschmidt har han analyseret det offentliges kontrol på adskillige områder, og han mener, at niveauet af kontrol er bestemt af offentlighedens krav på tryghed, ikke objektive vurderinger af risici.

"Opium for folket"
Som eksempel nævner han fødevaresagen, hvor salg af gammelt kød foruden familie- og forbrugerminister Lars Barfoeds (K) afgang førte til en fordobling af Fødevarekontrollens besøg på restauranter. En indsats, der er fuldstændig ude af proportioner med risikoen for at købe for gammelt kød.

"Kontrol er blevet en slags opium for folket. Det er lige før, vi holder af kontrol," konstaterer Jens Kr. Elkjær ifølge Kristeligt Dagblad.

Kort før folketingsvalget i 2001 indførte Nyrup-regeringen den såkaldte Smiley-ordning, der pålagde Fødevarestyrelsen ansvaret for at kontrollere kvaliteten af fødevarer. Indtil da benyttede mange virksomheder sig af private kontrolvirksomheder.

[email protected]

Kilde: