Ny EU-traktat lægger op til mindre konkurrence

Slettet Bruger,

23/06/2007

EU risikerer at indføre franske tilstande i resten af Europa, lyder advarslen fra industri, arbejderbevægelse og Forbrugerstyrelsen. Årsagen er, at Frankrig, der i disse år lider af høj ledighed og lav økonomisk vækst, har fået EU-Kommissionen til at sløjfe målsætningerne om en "fri og uhindret konkurrence" og i stedet forpligte sig til at "forsvare sine borgere" mod omverdenen.

Men dette er den direkte vej til hængedynd og langsomkvælning, siger Lars Andersen, direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Fransk økonomi er et enestående eksempel på, hvor galt det kan gå, når man går ind på den franske tankegang - dele af industrien og hele landbruget er sovset ind i statsstøtte, men regeringen vil ikke yde den investering i f.eks. uddannelse, forskning og arbejdsmarkedspolitik, som en velfungerende markedsøkonomi kræver. Resultatet er en skrantende økonomi med høj ledighed," siger Lars Andersen til Politiken.

Fogh: "Ændring får ingen betydning"
Rasmus Kjeldahl, direktør for Forbrugerrådet, er "rystet".

"
For forbrugerne er den frie og lige konkurrence helt klart en af de største fordele i EU-samarbejdet. Det er et voldsomt tilbageslag, vi ser her. "

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) slår bekymringerne hen.

"Vi har fået garanti for, at denne ændring ikke får nogen betydning for, hvordan det Indre Marked fungerer. Der sker ingen underminering af den fri konkurrence," siger Fogh til Berlingske Tidende.

Selvom ændringen altså ikke får nogen betydning, afviser Fogh, at indrømmelsen til Frankrig skulle være af kosmetisk betydning.

mkr

Kilde: