Norske kvoter starter kvindejagt i Danmark

Slettet Bruger,

30/04/2007

Af Ole Birk Olesen

Det danske headhuntingfirma KarriereKvinder.dk er nu gået på jagt blandt danske kvinder, så norske firmaer kan leve op til et nyt lovkrav om mindst 40 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Der er simpelthen ikke nok kvalificerede kvinder i Norge, fortæller Aase Hoeck, der driver firmaet.

"De norske virksomheder har jo fået en ny lovgivning, og den siger, at de inden 1. januar 2008 skal have 40 procent kvinder i bestyrelserne. Det betyder at rigtig mange mænd i bestyrelserne skal udskiftes med kvinder, og for at blive bestyrelsesmedlem skal man oftest have branchespecifik viden, en relevant erhvervskarriere og også ofte en relevant uddannelsesbaggrund. Der kan være mange forskellige krav, men det er en specifik viden, man leder efter, når man skal have et nyt bestyrelsesmedlem," siger Aase Hoeck til 180Grader.dk.

Har de norske kvinder ikke den viden?

"Jo, det har de, men det er jo en meget stor mængde kvinder, vi taler om, og det er begrænset hvor mange bestyrelsesposter, man kan have, hvis man skal være effektiv."

Så der er ikke kvinder nok i Norge til at leve op til kravet om 40 procent?

"Nej, det er der ikke. Det er, hvad min norske samarbejdspartner har udtalt."

Der er jo også nogen, der foreslår sådan en kvoteordning i Danmark. Hvis vi indfører sådan en, skal vi så også til at hente kvindelige bestyrelsesmedlemmer i udlandet lige som nordmændene? I Tyskland eller Sverige f.eks.?

"Det kommer jo helt an på, hvordan man udformer loven."

Hvis man udformer den som i Norge?

"Jamen altså, det er jo ikke et spørgsmål om, at de bliver nødt til at hente dem i udlandet. Det er bare et spørgsmål om, at man gerne vil have de mest kvalificerede kvinder."

Flere danske erhvervsledere, bl.a. Asger Aamund, har tidligere kritiseret enhver tanke om kvoter for kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Deres argumenter har netop været, at der endnu ikke er nok kvinder, som er kvalificerede til at varetage bestyrelsesposter i Danmark.

Kilde: