Næste indgreb mod rygning på vej i Storbritannien

Af Thomas Breitenbach JensenRygeloven i Danmark er intet at regne for hvad rygere er udsat for i Storbritannien

Slettet Bruger,

24/03/2008

Af Thomas Breitenbach Jensen

Rygeloven i Danmark er intet at regne for hvad rygere er udsat for i Storbritannien. Her er al rygning på offentlige steder, der også inkluderer privatejede barer og restauranter, forbudt.

Næste skridt for den britiske regering er at gøre det sværere for rygere, at finde ud af hvor de kan købe cigaretter ved at forbyde butikker og kiosker at skilte med deres cigaretsalg. Samtidig skal cigaretter fjernes fra butikkernes hylder og puttes ned under disken, så de ikke kan ses. Det fortæller Ritzau.

Samtidig vil regeringen have barer og pubber til at fjerne deres cigaretautomater.

For børnenes skyld
"Det er afgørende, at vi får fortalt børn, at rygning er skidt. Hvis det så kræver, at vi fjerner cigaretautomater og får cigaretter væk fra butikshylderne, så er jeg villig til det, siger den britiske sundhedsminister," Dawn Primarolo, ifølge Ritzau.

Men historien om børnene er slet ikke hvad det handler om, siger Neil Rafferty fra Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco, FOREST.

"Vi mener at lovgiven er en del af den igangværende forfølgelse af rygere. Det har intet med børn at gøre, det handler om at at stigmatisere rygerne," siger han til 180Grader.dk

Hysteri
Han understreger af lovgivningen ikke vil have nogen virkning på antallet af rygere i Storbritannien.

"Personer der får disse idéer, ved intet om rygning eller rygere. Det kunne i værste fald få den modsatte virkning. Jo mere forbudt og tabuiseret rygning bliver, jo mere attraktiv vil det være for unge mennesker. Vi ved alle sammen hvordan det er at være teenager. I den alder gør man jo oprør mod autoriteter, og hvis autoriteterne bliver ved med at fortælle dig at rygning er slemt, vil den uundgåelige konsekvens være, at flere teenagere vil synes at ryning er 'cool'," siger han.

Og det er ikke bare denne lovgivning, men hele debatten om rygning, der er afsporet, mener Neil Rafferty.

"Rygedebatten i hel Vesteuropa er hysterisk og fuldstændig ud af proportioner og hvis ikke der kommer lidt proportionssans ind i debatten vil politikerne tager flere og flere friheder fra os. Næste gang bliver det alkohol og usund mad, man kun kan købe under disken i supermarkederne," siger han til 180grader.dk.

Hvis loven bliver gennemført, kan de være realiseret allerede i år. Dermed kan Storbritannien komme på linje med Ontario i Canada og two stater i Australien, der allerede har påbudt kiosker, butikker og barer gemme cigaretterne for deres kunder.

[email protected]

Kilde: