Muslimer vil af med kirkens dødsmonopol

Slettet Bruger,

28/11/2007

Islams foreskrifter tilsiger, at begravelse skal efterfølge døden så hurtigt som muligt, hvilket mange steder vil sige efter få timer. Men i Danmark skal man først en tur forbi den lokale sognepræst eller kordegn for at registrere dødsfaldet. Og det vil Islamisk Trossamfund nu have ændret. Det skriver Kristeligt Dagblad.

"Sker et dødsfald lige før eller i begyndelsen af weekenden, kan der godt gå op til to dage, før vi får en dødsanmeldelse. Og det er for lang tid i forhold til islams regler. Derfor så vi gerne, at også imamer fik lov til at foretage dødsanmeldelser," siger Kassem Ahmad, der er talsmand for Islamisk Trossamfund tli Kristeligt Dagblad.

Problemstillingen ventes at få betydning for mange muslimer i fremtiden, ikke mindst fordi Danmark sidste år fik sin første muslimske begravelsesplads og langt flere muslimer derfor må ventes at ønske begravelse i Danmark i stedet for i deres oprindelige hjemland. Men også andre trossamfund har problemer med folkekirkens monopol på civilregistrering i den anden ende af livslinjen, når der skal registreres fødsler.

"For mig lyder det som om, at muslimerne står med et reelt problem, mens katolikker og baptister har fået mulighed for at foretage en fødselsanmeldelse via en elektronisk brevkasse. Jeg er ikke umiddelbart indstillet på at ændre lovgivningen. Men jeg vil meget gerne tage en drøftelse med de danske muslimer om, hvad vi kan gøre for at løse problemet, siger landets nye kirke minister Birthe Rønn Hornbech til Kristeligt Dagblad.

I 2004 blev et forslag fra Kristendemokraterne om at lægge civilregistreringen ud i kommunerne afvist af VKO-flertallet.

[email protected]


Kilde: