Mistænkte fodboldbøller skal i register

Slettet Bruger,

05/08/2007

Folk, der er blevet mistænkt for fodboldvold, skal nu kunne komme i et såkaldt hooligan-register, også selvom de ikke er blevet dømt. Forslaget, der kommer fra justitsminister Lene Espersen (K), møder kritik fra regerinspartneren Venstre.

"Man er ikke skyldig, før man er dømt. Selvfølgelig har vi i retsplejeloven masser af muligheder for politiet, men her taler vi om registre, som alle mulige andre også skal se," siger retsordfører Birthe Rønn Hornbech til Jyllands-Posten.

Ifølge lovforslaget skal registeret bl.a. være tilgængeligt for kontrollører på fodboldstadioner, der huser superligakampe, og man skal kunne stå i det i op til to år. De eneste betingelser er, at "den pågældende er sigtet for en strafbar handling i forbindelse med en bestemt sportsbegivenhed," og at politiet finder grund til at frygte gentagelser.

"Folk bliver stigmatiseret"
Men det er problematisk at registrere folk uden deres samtykke, blot på grund af en mistanke, mener professor Peter Blume, der er ekspert i persondatalovgivning.

"Problemet er, at man i Danmark har opfattelsen, at man er uskyldig, indtil man er dømt. Det bliver der lavet om på her. Folk bliver stigmatiseret og stemplet," siger Peter Blume fra Københavns Universitet.

Formanden for Danske Fodboldfan Klubber, Ronni Abergel, ser et behov for at skærpe sanktionerne over for voldelige fodboldfans. Men han er meget betænkelig ved, "at det alene er sigtelser, der skal danne grund for karantæne."

Forslaget nyder heller ikke meget støtte fra venstrefløjen. Både SF og Enhedslisten kritiserer det, hvorimod Dansk Folkeparti vil have yderligere stramninger.

[email protected]

Kilde: