Missouri giver folk ret til at forsvare deres ejendom

Slettet Bruger,

04/07/2007

Af Helene Schou Haabegaard

I den amerikanske sydstat Missouri har man gjort op med den hidtidige regel om, at man i tilfælde af angreb, røveri eller anden indtrængen på sin ejendom altid skal forsøge at flygte, inden man forsvarer sig. Guvernør Matt Blunt har netop underskrevet en lov, som tillader private borgere at forsvare sig med vold eller skydevåben mod forbrydere, som trænger ind på ens private ejendom.

"Amerikanerne har en dybfølt respect for rettighederne i "Second Amendment" i forfatningen. Det her lovforslag er en udvidelse af disse rettigheder. Det sikrer, at lovlydige Missouri-borgere ikke bliver straffet, når de bruger magt til at forsvare sig selv og deres nærmeste overfor angreb i deres eget hjem eller køretøj," siger Matt Blunt i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

Loven følger det såkaldte slotsdogme, som består af tre dele. For det første giver det enhver ret til at forsvare sin ejendom med dødbringende våben mod ulovligt indtrængende under antagelse af, at den ulovligt indtrængende kan forsage fysiske skader eller død. For det andet giver det folk ret til at skyde først for at beskytte liv uden at vente på at blive angrebet. Sidst men ikke mindst giver det folk immunitet mod retsforfølgelse, såfremt de følger de to første regler. Det betyder at Missouri-borgere nu ikke længere skal frygte at blive sagsøgt af indbrudstyve og forbrydere, der følte sig forulempet i det hjem, de raserede.

"Missouri-borgerne er heldige at have en guvernør og lovgivere der respekterer retten til selvforsvar," udtaler Chris Cox i pressemeddelelsen. Cox er direktør for det amerikanske våbenforbunds institut for lovgivningstiltag.

Reglen gælder heller ikke, hvis den indtrængende er politimand eller beboeren er i gang med at gennemføre en voldtægt eller mord.

hsh

Kilde: