Milliarder at hente på sygehuseffektiviseringer

Slettet Bruger,

20/12/2007

Der kunne hentes mange penge til flere og bedre behandlinger, hvis landets mindst effektive sygehuse nåede niveauet fra de mest effektive. Det viser Sundhedsministeriets seneste produktivitesmåling, skriver Jyllands-Posten. Hvis man fjerner de allermindste sygehuse fra undersøgelsen, så er landets mest effektive sygehus Vejle, der ligger 19 procent over landsgennemsnittet, mens det mindst effektive er Bornholm, 19 procent under. Det får sundhedsminister Jakob Axel Nielsen til at annoncerere øget fokus på produktiviteten i sundhedsvæsenet.

"Hvis de ringeste sygehuse bare gør det lige så godt som gennemsnittet, har vi vundet en mia. kr., og hvis alle gør det lige så godt som de bedste, er gevinsten på 6,5 mia. kr.," siger ministeren til Jyllands-Posten.

Fra 2005 til 2006 er den samlede effektivitet på sygehusene steget med 1,9 procent. Produktivitetsmålingerne bliver brugt bedre og bedre af sygehusene, vurder direktøren for Dansk Sundhedsinstitut Jes Søgaard.

"Der er altid nogle objektive forklaringer på, at produktivitet nogle steder ligger lavt - gamle bygninger og høje vikarudgifter i udkantområder for eksempel - men når man renser tallene for disse forhold, kan de faktisk bruges fremadrettet, og sygehusene kan tage ved lære af hinanden," udtaler Jes Søgaard.

Belønning til de effektive
Formanden for Danske Regioner Bent Hansen glæder sig over den opnåede fremgang, men er bekymret for de store regionale forskelle, der viser sig i Sundhedsministeriets måling. Derfor vil han tage nye midler i brug.

"Det går ikke hurtigt nok med at få spredt de gode eksempler, og vi skal blive bedre til at præmiere de sygehuse økonomisk, som er gode til at lægge arbejdet om på en effektiv og intelligent måde," lyder det fra Bent Hansen.

Ni af landets ti mest effektive sygehuse ligger i Jylland, Odense Universitetshospital blander sig som eneste ikke-jyske i topti. Målingen viser, at Region Syddanmark har hentet den største gevinst på effektiviseringer. Regionen har også landets mest effektive sygehus, der altså ligger i Vejle.

"Det handler ikke om at stresse personalet yderligere, men om at gennemgå arbejdsgangene og gentænke dem med friske øjne," siger regionens formand Carl Holst til Jyllands-Posten.

[email protected]


Kilde: