Menneskesmuglere undgår Danmark

Slettet Bruger,

11/07/2007

Flygtninge og menneskesmuglere fra Irak går i en stor bue uden om Danmark. De bliver afskrækket af den stramme danske udlændingepolitik og tager i stedet til Sverige, viser en opgørelse fra Dansk Flygtningehjælp ifølge Urban.

"Vores erfaring viser os, at Danmark bare er et transitland. Dem, vi anholder, er på vej til Sverige. Måske på grund af den svenske asylpolitik," siger vicepolitiinspektør fra Syd- og Sønderjyllands Politi, Palle Linné.

Stikker af til Sverige
Ifølge Dansk Flygtningehjælp får kun syv procent af alle irakere, der søger om asyl her i landet, opholdstilladelse. Det eneste land med en strammere udlændingepolitik er Grækenland, der ikke har givet en eneste tilladelse i 2006. Til sammenligning giver Sverige opholdstilladelse til over 80 pct. af de irakiske flygtninge.

"Vi modtager et stort antal irakere, som politiet har anholdt. De bliver bragt til Sandholm, hvor vi byder dem velkommen og giver dem et værelse. Men i løbet af få timer er de væk igen. Vi er ikke i tvivl om, at deres ønske er at komme til Sverige - og derfor forlader de Sandholm hurtigt," siger Jørgen Chemnitz, asylchef hos Dansk Røde Kors og daglig leder af Sandholm-lejren.

Skal dokumentere forfølgelse
Ifølge regeringen er det en succes for den danske udlændingepolitik.

"Den virker. Det her var lige præcis målet med de ændringer, vi har gennemført. Kun hvis man er truet på livet og kan dokumentere det, får man asyl i Danmark," siger den konservative integrationsordfører, Henriette Kjær.

Fra oppositionen giver tallene dog anledning til kritik.

"Det handler om at opføre os anstændigt, når vi snakker om at afhjælpe den største flygtningekatastrofe siden oprettelsen af staten Israel," siger Steen Gade, integrationsordfører i Socialistisk Folkeparti.

[email protected]

Kilde: