Menneskeretsdomstol: Forbud mod politiske tv-reklamer er ulovligt

Af Ole Birk OlesenEn dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strassbourg torsdag tvinger danske politikere til at ophæve forbudet mod po...

Slettet Bruger,

12/12/2008

Af Ole Birk Olesen

En dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strassbourg torsdag tvinger danske politikere til at ophæve forbudet mod politiske tv-reklamer herhjemme. Det vurderer chefjurist og ekspert i menneskerettigheder Jacob Mchangama fra tænketanken CEPOS overfor 180Grader.

"Min umiddelbare vurdering er at Radio- og Fjernsynslovens § 76, stk. 3 må ophæves eller ændres. Det vil ikke længere være foreneligt med ytringsfriheden at opretholde et generelt og absolut forbud mod reklamer for politiske partier eller bevægelser," siger Mchangama.

Den nye dom falder i en norsk sag, hvor den lokale tv-station TV Vest havde indbragt den norske stat for Menneskerettighedsdomstolen for et forbud, som ligner det danske. Domstolen er i enstemmighed nået frem til, at det norske forbud mod politiske tv-reklamer krænker ytringsfriheden, og derfor strider mod menneskerettighederne.

Ifølge Jacob Mchangama levner en dom fra Den Europæiske Menneskrettighedsdomstol ikke de danske politikere mulighed for bare at se den anden vej.

"Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er en del af dansk ret og Menneskerettighedsdomstolens fortolkning af konventionen er autoritativ," siger han til 180Grader.

Klik her for at læse mere om den norske sag på aftenbladet.no

[email protected]

Kilde: