Massiv opbakning bag erstatning til vindmølle-naboer

En støjende vindmølle på nabogrunden skal udløse erstatning

Slettet Bruger,

15/01/2008

En støjende vindmølle på nabogrunden skal udløse erstatning. Det mener hele 70 pct. af danskerne, viser en meningsmåling, der er foretaget af Greens Analyseinstitut for Børsen.

Dansk Folkeparti har stillet krav om erstatning til vindmøllenaboer, og kravet er blevet indført i det nyeste regeringsgrundlag. Partiets klima- og energiordfører Morten Messerschmidt glæder sig over den folkelige opbakning.

"Jeg ser det som udtryk for, at vi er helt i overensstemmelse med befolkningen. Særligt når det gælder kompensationsordningen, som har været et nøglepunkt for os, er det godt at høre, at man mener, at folk skal kompenseres for en reel værdiforringelse," siger Morten Messerschmidt til Børsen.

Uforudsigelige forhold
Forslaget skal dog ikke regne med noget medvind fra vindmølleindustrien. Her frygter man, at en sådan ordning vil gøre det mindre attraktivt at bygge møller i Danmark.

"Uvisheden om man undervejs i et projekt skal betale et helt uforudsigeligt beløb i kompensation, vil formentlig afholde mange fra overhovedet at gå i gang," siger direktør Asbjørn Bjerre fra Danmarks Vindmølleforening.

Også blandt oppositionspartierne er der modstand mod forslaget. Både Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten er imod.

"Revolutionerende nyt"
"Hvis man spørger folk, om naboer til gylletanke, fængsler eller lignende i nabolaget skal have kompensation, så vil mange mene, at det kan man da godt få erstatning for," siger Socialdemokraternes klima- og energiordfører Mette Gjerskov til Børsen.

"Men hvis man skal se det i en samlet helhed - og det er vi politikere nødt til - så vil det være revolutionerende nyt, hvis private skal begynde at give erstatning til en anden privatperson, når de laver noget, som er fuldt ud lovligt."

Det er i dag muligt at få erstatning for gener fra bl.a. vindmøller og mobilmaster, men det kræver, at naboerne rejser sagen ved en domstol.

[email protected]

Kilde: