Massestrejker på vej i det offentlige

0,3 procentpoint skilte i går Kommunernes Landsforening (KL) og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), og det fik forhandlingerne til...

Slettet Bruger,

29/02/2008

0,3 procentpoint skilte i går Kommunernes Landsforening (KL) og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), og det fik forhandlingerne til at bryde sammen, og fagforeningerne er nu ved at finde nøglen frem til strejkekassen. Storkonflikt synes nu at være en uundgåelig realitet, fortæller Jyllands-Posten i dag.

I løbet april måned rammes landets børnehaver, skoler, ældrepleje og sygehuse af strejke.

Arbejdsgiverne fra KL præsenterede i går finansminister Lars Løkke Rasmussen for KTO's ultimative krav om en lønstigning på 13,1% over tre år. Tidligere har han handlet en overenskomst med de statsansatte hjem, der gav dem en lønstigning på 12,8% over tre år, og det var også smertegrænsen ift. de kommunalt ansatte, var beskeden til KL's forhandlere.

"Det loft ønsker regeringen ikke at passere, og så kan vi ikke andet end at lytte. Det signal har vi fået fornyet," siger KL's chefforhandler, borgmester Mads Lebech (K) til Jyllands-Posten.

Forlig tæt på
Forliget lå ellers og lurede om hjørnet, efter at FOA havde forladt forhandlingerne. FOA's formand Dennis Kristensen havde krævet lønstigninger i omegnen af 15%, og da han forlod forhandlingsbordet tidligere på ugen, blev lønforhandlingerne genåbnet.

KTO's chefforhandler, Anders Bondo Christensen, der også er formand for Danmarks Lærerforening, kalder det "vanvittigt", og placerer skylden for sammenbruddet hos finansministeren, der ifølge Bondo holder KL's forhandlere i et "jerngreb".

"Det er fis i en hornlygte, at vi sidder og forhandler trepartsaftale for at gøre den offentlige sektor mere attraktiv og gøre det lettere at rekruttere medarbejderne, når vi så bare møder en mur på det sidste, lille stykke omkring lønnen. Det er grotesk og noget af det mest vanvittige, jeg har oplevet," siger han til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: