Mangel på brugerbetaling står i vejen for eliteuddannelse

Der bliver sandsynligvis ikke nogen EU-eliteuddannelse til danske studerende

Slettet Bruger,

21/02/2008

Der bliver sandsynligvis ikke nogen EU-eliteuddannelse til danske studerende.
Regeringen har forbudt danske universiteter at opkræve brugerbetaling, og så har eliteprogrammet Erasmus Mundus dystre udsigter, beretter Politiken.

Videnskabsministeriet har givet universiteterne påbud om at betale de penge tilbage, de har opkrævet fra studerende, siden eliteuddannelsen begyndte i 2004. Universiteterne vurderer, at de godt 300 studerende i alt skal have 15 mio. kr. tilbage.

"Hvis vi skal det, må vi træde ud af Erasmus Mundus," siger Nina Smith, prorektor på Aarhus Universitet, til Politiken.

Formanden for Rektorkollegiet, Jens Oddershede, kalder situationen "et stort problem for Danmarks internationale rolle".

Skal også betale for udenlandske studerende
Den dyreste uddannelse koster 60.000 kr. per studerende, men universiteterne kan ikke få udgifterne dækket over brugerbetaling. I stedet skal udgifterne til danske studerende dækkes af staten, mener Videnskabsministeriet.

Men staten skal ikke dække udgifter for andre EU-landes borgere, der kommer til Danmark for at studere. Og et EU-forbud imod forskelsbehandling betyder, at hvis danske studerende skal have uddannelsen gratis, skal udenlandske studerende også.

"Det kan jo ende med, at udlændinge kan komme til Danmark og tage en gratis uddannelse, betalt af de danske universiteter. En uddannelse, som de betaler i dyre domme for på universiteterne i deres hjemland," siger Nina Smith.

Arbejdsgruppe nedsat
Videnskabsminister Helge Sander siger har nedsat en arbejdsgruppe, der skal løse konflikten. I et skriftligt svar til Politiken siger han:

"Vi er i gang med at finde en løsning i samarbejde med universiteterne. Dels på, hvad der skal ske her og nu. Og dels mere fremadrettet."

[email protected]

Kilde: