Mand overvåger sig selv for FBI's skyld

Slettet Bruger,

25/05/2007

Af IKKEMIG 2

For Hasan Elahi er overvågningssamfundet en realitet. Men det er ikke skumle mænd i solbriller og lange frakker, der overvåger den 35-årige kunstner og professor ved Rutgers University. Det er ham selv. Ifølge hjemmesiden Wired.com er han havnet på FBI's liste over formodede terrorister, og han har derfor besluttet at lægge hele sit liv ud på internettet, så FBI kan se, at han ikke har noget at skjule.

Hasan Elahi er født i Bangladesh og rejser rundt i verden for at fremvise sine kunstværker og deltage i konferencer. Dermed passer han til en profil over terrorister og er kommet på FBI's liste over folk, som man skal være særlig opmærksom på. Han har tidligere oplevet at være tilbageholdt i en lufthavn, fordi FBI havde mistanke om, at han smuglede dynamit. En løgnedetektor-test beviste hans uskyld, men Hasan Elahi er bange for, at han en dag skal blive sendt til fangelejren i Guantanamo ved en fejl, og han har derfor besluttet at vise hele verden, at han har rent mel i posen.

Den uduelige regering
Ved hjælp af kameraet i sin mobiltelefon tager Hasan Elahi billeder af alt, hvad han laver: Hvilke restauranter han er på, hvad han spiser, hvem han møder, og så videre. Et GPS-apparat i hans lomme fortæller løbende en satellit, hvor han befinder sig. Hele herligheden bliver oploadet til hans hjemmeside TrackingTransience.net.

"Jeg har fundet ud af, at den bedste måde at beskytte sit privatliv er at give det væk," siger han med et blink i øjet.

Hans ræsonnement er velkendt for alle, der har oplevet det offentliges inkompetence. Hvis regeringen overvåger dig, vil den begå fejl. Man kan overvåge sig selv meget mere nøjagtigt. Man risikerer heller ikke, at en efterretningsagent forsøger at gavne sin karriere ved at dykke ned i ens privatliv, når man på en hjemmeside kan se den burger fra McDonalds, som man lige har spist.

"Det er simpel økonomi," forklarer han: "Jeg oversvømmer markedet."

Kilde: