Liberal kritik af "grøn" moms: Staten opfører sig som barnepige

I torsdags nedsatte sundhedsminister Jakob Axel Nielsen en forebyggelseskommission, der blandt andet skal undersøge fordelene ved at nedsætte momse...

Slettet Bruger,

29/01/2008

I torsdags nedsatte sundhedsminister Jakob Axel Nielsen en forebyggelseskommission, der blandt andet skal undersøge fordelene ved at nedsætte momsen på sunde fødevarer som frugt og grøntsager. Men kommissionen mødes med skepsis i det andet regeringsparti Venstre. Det kriver Nyhedsavisen.

"Staten prøver at opføre sig som barnepige, og det kan jeg som liberal ikke støtte. Folk må selv tage ansvar for, hvad de putter i munden. Vi har brug for mere personligt ansvar, ikke mindre," siger Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen til Nyhedsavisen.

Og skatteordføreren står ikke alene. Erhvervsordfører Jacob Jensen erklærer sig enig i, at en momsdifferentiering vil gøre staten til moralens vogter.

"Men også rent administrativt vil det blive utrolig svært for virksomhederne at forholde sig til forskellige momssatser," lyder den mere lavpraktiske indvending fra Jacob Jensen.

Også den sidste af de "økonomiske ordførere", finanspolitisk ordfører Peter Christensen udtrykker sin skepsis. En differentieret moms er signalpolitik, der ikke får nogen reel værdi, lyder hans kritik.

"Man vil meget gerne sende et godt signal. Men jeg tvivler meget på, at folk spiser flere æbler, fordi de nedsættes fra to kroner til 1,90 kroner," siger Peter Christensen til Nyhedsavisen.

Liberalisterne: Med hvilken ret vil du bestemme, hvad jeg spiser?
Venstres vrede over kommisionen deles fuldt ud hos partiet Liberalisterne. Partiets formand Torben Mark Pedersen opfordrer i et åbent brev sundhedsministeren til at nedlægge kommissionen og undlade at agere smagsdommer. Ikke mindst er Torben Mark Pedersen fortørnet over ministerens udtalelser til Berlingske Tidende, hvor Jakob Axel Nielsen gør sig til talsmand for, at man skal have lov til at drikke cola og spise Mars-bar fremfor vand og en pære, "men ikke hver gang".

"Jeg er ikke et barn, jeg er bedre uddannet, end du er, og jeg er udmærket klar over, at Mars-bar feder mere end broccoli, men jeg ved også, hvad jeg bedst kan lide af de to, og sammenligner jeg min fysiognomi med din, må jeg tillade mig at sige, at jeg nok spiser sundere - eller mindre - end du gør. Alligevel tillader du dig at ville bestemme over, hvad jeg må spise og drikke. Med hvilken ret?," spørger Liberalisternes formand i sit brev.

[email protected]

Kilde: