Leder: Slut med at betale for offentligt ansattes pjækkeri

Slettet Bruger,

09/11/2007

Hvis nogen var i tvivl inden, så har de ingen grund til at være det længere. Når offentligt ansatte har flere sygedage end privat ansatte, så skyldes det ikke de sædvanlige lirum-larum-påstande om, at de er åh så stressede, pressede og ikke-værdsatte, og at det virkelig resulterer i mere sygdom. Nej, de offentligt ansatte er simpelthen bare mere tilbøjelige til at pjække.

Hver anden offentligt ansatte mener, det er i orden at tage en pjækkedag i ny og næ, mens samme synspunkt kun deles af mellem hver tredje og hver fjerde privat ansatte. Nu må det så vist være slut med at kræve ligeløn mellem offentligt og privat ansatte! En god løn følger af, at man udviser ansvarlighed på sin arbejdsplads - ikke af at man lægger sig syg, hvis man lige har lyst til en fridag.

Undersøgelsen peger imidlertid på et bredere problem. Den mangel på ansvarlighed på sin arbejdsplads, som giver sig udslag i, at hver anden af de offentligt ansatte synes, det er ok at pjække, må nødvendigvis også have negative konsekvenser, når det lykkes for dem at dukke op på arbejdet. Også der må vi formode, at de sammenlignet med privat ansatte kun gør en halvhjertet indsats, hvis de kan slippe afsted med det. Deres vilje til at snyde for at komme nemmere til månedslønnen har vi jo fået dokumenteret.

Det rigtigt interessante er derfor, om vi mon ikke kan få mere velfærd for vores penge, hvis vi får lov at beholde dem i stedet for at betale 72 procent i skat - så vi kan købe velfærden selv hos private udbydere, der konkurrerer om vores gunst? Svaret er helt indlysende et ja, for om ikke andet ville vi da i hvert fald slippe for at betale for de offentligt ansattes mange pjækkedage.

Kilde: