Leder: Maskulinitetsforsker, bliv ved din læst

Slettet Bruger,

17/12/2007

På Roskilde Universitetscenter har man ansat en mand, der angiveligt har forstand på både kønsroller på arbejdsmarkedet, kønsarbejdsdeling, arbejdsliv og familie/fritidsliv, køn, etnicitet, ligestilling, maskuliniteter, mandeforskning, konstruktion af køn, køn og identitet, kønsanalyser, kønsforskning og ligestilling - jamen, det står der altså på hans RUC-side. Der står ikke noget om, at han har forstand på løndannelse, men alligevel har han på vegne af fagforeningen FOA forsket i det og er i sit studerekammer kommet frem til, at det er "bedrøveligt", at svejsere og SOSU-assistenter ikke får samme løn, når de nu bruger samme tid på at uddanne sig.

Det emne burde Kenn Warming have holdt sig fra, for han har mindre forstand på det end helt almindelige mennesker uden mindste indsigt i kønsforskningens kringelkroge, men til gengæld med en smule sund fornuft i behold. For naturligvis er det ikke bedrøveligt, at folk med samme længde uddannelse kan få forskellig løn. En kartoffel koster jo heller ikke lige så meget som et æble, selvom det tager cirka lige lang tid for dem at udvikle sig til spiseklare fødevarer.

Lønnen afgøres af udbud og efterspørgsel, ikke af hvor lang tid man har uddannet sig. Hvor mange er villige til at arbejde inden for et fag til en given løn, og hvor mange vil købe den arbejdskraft, som de tilbyder? Hvis arbejdsgiverne kan få den arbejdskraft, de har brug for, til en løn på 150 kroner i timen, så giver de ikke 160 kroner. Og siger folk ja til at arbejde til 150 kroner, så må vi gå ud fra, at de ikke kan få lignende arbejde et andet sted til bedre løn og heller ikke mere attraktivt arbejde ude i byen til samme løn.

Med andre ord: Når SOSU-assistenterne må nøjes med 150 kroner i timen for deres arbejde, så skyldes det, at de med deres kvalifikationer ikke kan gøre det bedre. Ingen vil give dem en højere løn for det, de kan. Når svejserne kan høste 183 kroner i timen, så er baggrunden omvendt, at andre synes, at de faktisk er så meget værd.

Hvordan skulle lønnen ellers afgøres end ved disse overvejelser om arbejdskraftens værdi for dem, der skal købe den? I et nyoprettet kontor i Finansministeriet, besat med køns- og maskulinitetsforsker Kenn Warming? Nej tak, planøkonomien er død og begravet - lad os ikke vække den til live igen, blot fordi man ikke har noteret sig det på RUC.

Kilde: