Leder: Kapitalismen integrerer

Kapitalismen beskyldes ofte for at være amoralsk af dens fjender - sandheden er imidlertid, at de

Slettet Bruger,

03/02/2008

Kapitalismen beskyldes ofte for at være amoralsk af dens fjender - sandheden er imidlertid, at de ... har helt ret! Der er vitterligt ingen moralske domme bag, når den ene virksomhed går fallit, mens den anden får succes i et kapitalistisk samfund. Det har oftest intet med virksomhedens "godhed" at gøre, at den overlever, og det er kun yderst sjældent dens "ondskab", som giver den røde tal på bundlinjen. Afgørende er alene, om den bedre formår at tilfredsstille et behov hos forbrugerne end konkurrenterne, og motivationen for at gøre det er for det meste et helt selvisk profitmotiv.

Men den slags amoral kan der alligevel komme meget godt ud af. Billigere og bedre produkter til forbrugerne f.eks., men også en mageløs åbenhed overfor mennesker, der kan bidrage til værdiskabelsen, selvom de ved første øjekast synes kulturelt fremmedartede. Det sidste har man aldrig rigtigt forstået hos kapitalismens kritikere, men det er bl.a. det, vi ser i en ny undersøgelse fra Integrationsministeriet, som fortæller, at kulturmødet på arbejdspladsen mellem indvandrere og danskere foregår nærmest gnidningsløst. De religiøse konflikter, som blæses stort op i det politiske liv, findes næsten ikke i det konkrete og daglige møde mellem indvandrere og danskere på arbejdspladsen.

Hvorfor også gå op i den slags pjat, kunne man spørge. Er det ikke inderligt ligegyldigt, om Hassan skal bede nogle gange om dagen, eller om Özlem går med tørklæde? Når man kan finde ud af det med Kjeld som holder rygepauser, og med Jane som har 15 piercinger i sit ene øre, så kan man naturligvis også håndtere indvandrernes forskelligheder. Til fælles gavn, for indvandrerne får arbejde, og virksomheden kan skabe ekstra værdi ved at have dem ansat. Fredelig kapitalistisk samhandel forener mennesker, som i udgangspunktet måske ikke har meget til fælles - men som efterhånden kan få det, når de lærer hinanden at kende der, hvor de kan drage nytte af hinanden.

Politik derimod, tanken om at nogle mennesker skal kunne gøre sig til herre over andre med staten som magtmiddel, hvad enten begrundelsen er, at de er udvalgt af deres gud til det, eller at de har ret til det, fordi de er de fleste, det er, hvad der splitter mennesker. Kapitalisme skaber samhørighed og integration på tværs af kulturer, politik forårsager uforsonlighed og strid.

Mindre stat - mere privat, det er universalmidlet, som også virker, når det handler om integration af indvandrere.

Kilde: