Leder: Hanne Reintofts egoisme

Slettet Bruger,

24/07/2007

I 28 år var socialrådgiveren Hanne Reintoft en fast bestanddel af Danmarks Radios opdragelse af danskerne med sin såkaldte "sociale brevkasse". Uge efter uge præsenterede hun lytterne for historier om folk med små og store problemer, nogle selvforskyldte, andre uforskyldte, men hver eneste gang var Hanne Reintoft klar med samme løsningsforslag: Gå til kommunen, klag din nød, få nogen flere penge. Aldrig var hendes svar, at folk måtte gøre, hvad de kunne for selv at løse deres problemer.

For Hanne Reintoft troede ikke på private problemer, hun troede - og tror stadig - at alle problemer er samfundsskabte. Kun stærke mennesker har et personligt ansvar, siger hun til 180Grader.dk. De, der er kommet i, hvad normaldanskeren betragter som uføre, har ikke noget ansvar. Deres liv er ikke et resultat af egne valg, men alene et produkt af de omstændigheder, som har ramt dem. Disse mennesker lever ifølge Hanne Reintoft som et vissent blad i en bæk, de flyder med strømmen, og er helt ude af stand til at padle i hverken den ene eller den anden retning, for arme og ben har de ingen af, de er jo kun blade.

Hanne Reintoft har med den indstilling som socialrådgiver svigtet de mennesker, som kom til hende for at søge hjælp. Ingen er nogensinde kommet ud af en uønsket livssituation uden en erkendelse af, at vedkommende selv måtte gøre en indsats for at ændre på sit liv. Men beskeden fra Hanne Reintoft, når folk kom til hende og spurgte, "hvad skal jeg gøre for at komme ud af denne uholdbare situation?", har ifølge hendes eget udsagn været, "du skal ikke bebyrde dig selv med skyldfølelse, det er ikke din egen skyld, at du er havnet der". Men hvis man ikke selv er i det mindste delvist skyld i sit liv, så er man jo heller ikke en del af løsningen. Man er ansvarsfri og kan ikke gøre andet end at læne sig tilbage i sofaen og blot se til, mens livet løber ud mellem fingrene på en.

Ansvarsfritagelse har ikke afhjulpet et eneste socialt problem i Danmark, tværtimod, men for Hanne Reintoft og hendes stand af socialrådgivere er det en belejlig ideologi. Den monopoliserer al social problemløsning i samfundet på socialrådgivernes hænder, for kun de kan ved uddeling af penge afbøde de uheldige skæbner, som klienterne uforvarende rammes af. Det er den "profit", som Hanne Reintoft har indkasseret ved sin opdragelsesvirksomhed hos Danmarks Radio: Hun har kunnet propagandere for sin egen uundværlighed.

Kilde: