Leder: Fornuft og moral findes faktisk

Venstrefløjstænketanken CEVEA synes, at den har gjort et scoop, fordi den i en meningsmåling har fået 56 procent af de adspurgte til at erklære sig...

Slettet Bruger,

23/02/2009

Venstrefløjstænketanken CEVEA synes, at den har gjort et scoop, fordi den i en meningsmåling har fået 56 procent af de adspurgte til at erklære sig uenige i, at "det vigtigste i den kommende skattereform er lettelser for de danskere, der betaler topskat". Resultatet bør dog ikke komme som en overraskelse for mange, for hele 79 procent af danskerne betaler ikke en eneste krone i topskat.

Formuleret på en anden måde bliver danskerne i CEVEAs meningsmåling altså spurgt, om de synes, at det vigtigste i en kommende skattereform er, at andre end dem selv får en skattelettelse. Til det svarer almindelige vælgere, der ikke har fået serveret argumenter for synspunktet, naturligvis nej. Hvis de var blevet tilladt at begrunde deres svar, så ville de sige, at det vigtigste er, at de selv får en skattelettelse.

Det overraskende ved CEVEAs måling er derimod, at der er hele 37 procent, som erklærer sig enige i, at det er vigtigst at lette skatten på toppen, selvom kun 21 procent selv betaler topskat. Det viser, at det faktisk er muligt at tale til danskernes fornuft - eller måske endda retfærdighedssans.

Fornuft, fordi en topskattelettelse bidrager mere til den langsigtede velstandsskabelse i Danmark end noget andet tiltag, som politikerne kan lægge på forhandlingsbordet. Retfærdighedssans, fordi opkrævning af 63 procent i skat af danskernes indkomst er systematiseret tyveri.

Regeringen burde tale lidt mere til det gode i folk, i stedet for altid at gå ud fra, at danskerne som hovedregel ikke kan se ud over egen næsetip. Hvis den gjorde det, kunne de 37 procent måske snart blive til 51.

Kilde: