Leder: Flugten fra den offentlige sygdomsbehandling

Det danske sundhedssystem er en eklatant fiasko

Slettet Bruger,

28/04/2008

Det danske sundhedssystem er en eklatant fiasko. Danskerne flygter fra det ved at tegne private sundhedsforsikringer, betalt af dem selv eller - i højere grad - af deres arbejdsgiver. Om 10 år vil alle arbejdende danskere have en privat sundhedsforsikring, vurderer eksperterne. Det er en meget bemærkelsesværdig udvikling og et vidnesbyrd om velfærdsstatens fallit.

Selvom vi allerede har betalt for behandling af vores sygdomme i det offentlige, vil vi gerne betale en gang til, så vi kan slippe for velfærdsstatens tilbud. Og selvom traditionen er, at vi igennem generationer er blevet behandlet på de offentlige sygehuse, så prøver vi gerne noget nyt, når vi har allermest brug for hjælp. Den adfærd er udtryk for en massiv utilfredshed med det velkendte og en næsten utrolig åbenhed overfor det ukendte, som er affødt af intet andet end det offentlige systems svigt.

Vi vil ikke risikere at skulle vente på helbredelse, når det burde kunne klares med det samme. Vi vil ikke i vores sygdomsforløb møde fem forskellige læger, hvoraf de fleste virker som om, de bare helst vil tilbage til kontoret. Vi vil ikke finde os i arrogante sygeplejersker, der skælder ud, fordi vi er kommet til at trykke på en alarmknap i stedet for en tilkaldeknap. Vi vil ikke ligge på seksmandsstuer med andre støjende patienter. Vi forventer faktisk minimum samme smilende servicemindethed fra hospitalspersonalet som fra et hotelpersonale.

Efterhånden som stadig flere af os får den private sundhedsforsikring, vil stadig færre kunne se noget formål med at betale til det offentlige system over skatten. Jo, vi vil fortsat gerne betale til, at de, der ikke kan klare sig selv, får behandling, når de er syge, men vi vil ikke betale til vores egen behandling - den har vi jo klaret selv med forsikringen. Til den tid kan politikerne så nedlægge det offentlige sundhedssystem.

De, der uden egen skyld er ude af stand til at købe en forsikring, kan så få en af os andre, der har overskud. De virkelig svage skal ikke være overladt til det offentlige, som vi andre ikke tør lægge vores liv i hænderne på.

Kilde: