Leder: Farlige mennesker og farlige hunde

Det er fuldt forståeligt og helt på sin plads, at en boligforening i Slagelse nu har forbudt beboerne at holde hunde, der ser aggressive ud og skræ...

Slettet Bruger,

27/01/2008

Det er fuldt forståeligt og helt på sin plads, at en boligforening i Slagelse nu har forbudt beboerne at holde hunde, der ser aggressive ud og skræmmer de øvrige beboere, når de kommer i selskab med deres ejere, som selv fører sig frem på lignende måde. Det kan ikke udelukkes, at nogle af disse hunde er rare og venlige og ikke gør en kat fortræd, men det er ligegyldigt. Det afgørende er, at de i mange tilfælde anskaffes af mennesker, der ønsker at virke farlige og truende på de folk, de møder, og som de på den måde håber at kunne dominere.

Det er desværre et tegn på vores kulturs forfald, at tilsyneladende større og større grupper i samfundet ikke sætter en ære i at virke omgængelige, flinke og tillidsvækkende, men i stedet forsøger at tilrane sig den form for "respekt" fra deres medmennesker, som kommer af, at man ved sin opførsel og attitude simpelthen vækker angst hos sine omgivelser. Blandt nogle unge er det ligefrem en hædersbevisning, hvis man bliver opfattet som lidt af en psykopat.

Hvis man i boligforeningerne kan medvirke til at mindske problemet ved at forbyde disse typer at holde deres ørekuperede amstaff-hunde o.lign. på boligforeneningens område, så er det et glimrende forsvar fra civilsamfundet mod trusselskulturen.

Derimod hverken bør eller kan problemet løses ved, at man fra Christiansborg udvider forbudet mod bestemte hunderacer. For det første findes der masser af mennesker, som holder disse hunde, uden at de volder nogen som helst problemer. Som Dansk Kennel Klub siger: Kig på ejeren. Det er ham, der bedst signalerer, om der er grund til at være bange for hunden.

For det andet så vil et landsdækkende forbud mod bestemte hunderacer bare føre til, at folk, der ønsker at bruge hund til at true sig frem i tilværelsen, anskaffer sig andre racer at gøre det med. Forbyder man amerikansk staffordshire terrier, så køber de sig rottweilere og gør dem lige så aggressive. Forbyder man rottweilerer, så anskaffer de sig schæfere. De fleste hunde kan jo gøres farlige, hvis det er, hvad ejeren ønsker.

Denne opgave ligger bedst i det civile samfund. Her findes den nødvendige fleksibilitet, så man kan slå ned på lige præcis de hundeejere, der udgør et problem, og lade alle andre være i fred med deres familiehund.


Kilde: