Leder: En betænkelig afledningsmanøvre

Hvis skolelærere er bekymrede for deres elevers udvikling, så skal de naturligvis tage en snak med forældrene om problemstillingen

Slettet Bruger,

08/05/2008

Hvis skolelærere er bekymrede for deres elevers udvikling, så skal de naturligvis tage en snak med forældrene om problemstillingen. Men når Københavns Kommune nu i antiterror-sagens navn vil efteruddanne lærerne i at spotte elever, som har udviklet "ekstreme" politiske holdninger, så bør det alligevel gibbe i de fleste. For hvem er det, der skal definere, hvilke ekstreme holdninger der skal lærerovervåges? Og hvad sker der, hvis forældrene ikke mener, at der er tale om et problem? Skal lærerne så gøres til informanter for en afdeling for afvigende og statsundergravende synspunkter i efterretningstjenesten ligesom dengang i DDR?

Spørgsmålet om, hvilke holdninger der er ekstreme, er interessant. Eftersom idéen præsenteres af byens integrationsborgmester, må vi formode, at der især er tale om muslimske forældres elever, som skal indkaldes til møder med lærerne, og det kunne helt sikkert også være tiltrængt for nogle. Men det var altså ikke fanatisk troende muslimske unge, der i vinterferien satte store dele af Danmark i brand. Det var deres mere nihilistisk orienterede kulturfæller, som ikke åbner Koranen mere, end den gennemsnitlige dansker åbner Biblen. Så det problem kan lærerne jo så ikke medvirke til at løse, selvom de kommer på bemeldte efteruddannelseskursus.

Derimod har man i København et stort problem med venstreorienterede og i høj grad politisk motiverede ekstremister, som også sætter ild i gaderne og til biler, kaster med sten mod politiet, smadrer butiksruder og vandaliserer husmure med platte politiske paroler. Skal deres forældre hives til møde med lærerne, når disse konstaterer, at Alexander har fået en piercing, er begyndt at læse Karl Marx og taler om at smadre "det fucking samfund, dér"? Intet tyder på det. Disse unge har samme integrationsborgmesters parti i stedet valgt at forære et hus, hvorfra de kan rekruttere nye medlemmer til bevægelsen og planlægge flere kampe mod politiet og flere ødelæggelsesaktioner i nærmiljøet.

Det vi har at gøre med i København er altså et politisk styre, som (1) ikke aner, hvad det skal stille op med de unge indvandrermænd og -teenagere, der terroriserer gaderne med deres kriminalitet, som (2) ikke ønsker at gøre noget ved de venstreekstreme, der gerne bruger vold og hærværk for at tiltvinge sig et hus, men tværtimod belønner dem, men som (3) gerne vil give indtryk af at gøre noget ved et eller andet og derfor sender sine lærere på efteruddannelse i fanatisk muslim-spotning for at forhindre et terroranslag, som for dansk vedkommende endnu kun er en teoretisk risiko.

Det ligner unægteligt en afledningsmanøvre.

Kilde: