Læger flygter fra de offentlige sygehuse

Slettet Bruger,

20/05/2007

"Der står jo næsten idiot på ryggen af én, hvis man har muligheden og ikke tager job på et privathospital ved siden af det offentlige, når man på to-tre dage kan tjene en hel månedsløn."

Sådan siger Søren Laurberg, Kirurgisk Afdeling på Århus Sygehus, til Jyllands-Posten om årsagen til, at et stigende antal læger vælger at lade sig ansætte i det private. Ifølge Jyllands-Posten har 500 offentligt ansatte læger også deltidsansættelse i det private. Selvom det endnu kun er få, der vælger at gå helt over i det private, er tallet stigende. Det er især de dygtigste og mest erfarne, der går over til den attraktive private ansættelse.

Vinni Breuning, adm. direktør fra Danmarks største privathospital, Hamlet, bekræfter tendensen overfor Jyllands-Posten:

"Tendensen er, at de meget dygtige læger vælger at forlade det offentlige sygehusvæsen, og det er selvfølgelig et problem for det offentlige. Som markedet ser ud, bør der være plads til os alle. Men man bliver nødt til at se på årsagerne til, at de offentlige sygehuse mangler læger. Det handler ikke kun om lønnen, men i højere grad om frustration over arbejdsvilkårene"

Kræftfforsker og professor i bioklinisk kemi ved Aarhus Universitet, Torben Ørntoft, vurderer ligefrem i Jyllands-Posten, at regeringen er "ved at privatisere store dele af sundhedssektoren".

Der er flere årsager til privathospitalernes fremgang. Efter regeringen indførte behandlingsgaranti, har de offentlige hospitaler været tvunget til at henvise flere patienter til privathospitaler, i stedet for at gemme dem på ventelister. Det har givet privathospitalerne flere patienter og flere penge i kassen. Når regeringen nedsætter behandlingsgarantien til 4 uger, forventes patientstrømmen til privathospitalerne at stige yderligere. Men privathospitalerne oplever også en fremgang i patienter, der er gået helt udenom det offentlige. Enten ved at have en privat sygeforsikring, oftest i forbindelse med ansættelse, eller som selv lægger pengene på bordet i forbindelse med en behandling.

Kilde: