"Kunstråd vil rense min fars bøddel"

Slettet Bruger,

22/07/2007

Af IKKEMIG 2

Hver gang han besvimede, fik han en spand koldt vand i ansigtet. Og det første han hørte, når han genvandt bevidstheden, var torturbødlen, der råbte "skyd det svin!"

Sådan beskriver Henrik Føhns, vært på P1's Harddisken, sin fars behandling, da det tyske hipo-politi i april 1945 arresterede ham som modstandsmand. Faderen, Alf Børge Føhns, hjalp englænderne med at distribuere våben til andre modstandsfolk, og hipo-politiet tævede ham så hårdt, at de flere gange var nødt til at få ham til bevidsthed med en spand kold vand, siger sønnen.

I dag, mange år efter, har sønnen Henrik en blog på mondofunza.com. Og den viser sig nyttig, da Henrik finder ud af, at den danske stat bruger kunstpenge til at støtte et bogprojekt, der skal rense hans fars torturbøddel.

Statsstøtte til Holocaust-skeptiker
Den person, der råbte "skyd det svin" af Henriks far, hedder Anna Lund Lorentzen. Hun blev efter krigen dømt til døden, men fordi hun var en kvinde, blev hun ikke henrettet. Hun har siden 1956 levet i Tyskland, hvor hun i et forsøg på at sone fortidens synder har givet sig i kast med i humanitært arbejde for krigsskadede børn.

Journalisten og forfatteren Erik Haaest, der i bøger og interviews har rejst tvivl om, hvorvidt Holocaust fandt sted, har skrevet en bog, "Anna", hvori han frikender Anna Lund Lorentzen for anklagerne rejst imod hende. Hun er offer for et justitsmord, skrev han på sin hjemmeside, men har siden fjernet det.

På grund af sit kontroversielle indhold er bogen om Anna Lorentzen blevet afvist af det forlag, der oprindeligt skulle have udgivet den. Men Kunstrådets fagudvalg for litteratur er trådt til og har givet Erik Haaest 100.000 kr., så han kan færdiggøre sin bog og få den udgivet.

"Ikke så meget som en bøjet femøre"
Og det undrer Henrik Føhns.

"Min fars torturbøddel får en bog. Betalt af danske skattekroner. Selv fik han aldrig så meget som en bøjet femøre. Men han forventede det heller ikke. Han gjorde aldrig noget stort nummer ud af sin tid som frihedskæmper. Som følge af torturen levede min far med tinnitus og en skæv kæbe, der krævede en del tandkirurgi i mange år efter for at fungere. Måske var der andre ting. Det er svært at sige, når man ikke kendte ham før mødet med Anna Lorentzen og hendes mand," skriver han på sin blog.

[email protected]

Kilde: