Kun en tredjedel af danske unge er stræbere

Slettet Bruger,

19/11/2007

Danske unge drømmer ikke længere om at komme frem i verden og klare sig bedre end forældrene. Kun en tredjedel af de 16 til 19-årige har i dag ambitioner om at få "en højere uddannelse og få et job med højere social prestige" end den af deres forældre, der har klaret sig bedst. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion Capacent har foretaget for Ugebrevet A4.

Den manglende stræbervilje kan medføre mindsket social mobilitet og fastholde mange i ufaglærte jobs. Det er nemlig ikke kun akademiker-børn, der ikke vil forsøge at overgå forældrene. Børn fra arbejderhjem er faktisk endnu mindre tilbøjelige til at stræbe højt. 54 pct. af de unge på erhvervsuddannelserne har ikke ambitioner om at opnå højere uddannelse og job med højere social prestige end deres forældre. De ambitioner har blot 27 pct. af de unge på erhvervsskolerne.

Stor udfordring
"I andre lande, ikke mindst Kina, er de unge ekstremt stræbsomme og vil kæmpe hårdt for at klare sig godt. De befinder sig naturligvis også på et meget lavere udgangspunkt. Ikke desto mindre er unges ambitionsniveau et glimrende udtryk for en befolknings vilje til social opdrift. Hvis de unge danskere ikke er mere ambitiøse, end A4-undersøgelsen viser, vil det da blive en stor udfordring på længere sigt," siger Trond Beldo Klausen, ph.d. og samfundsforsker ved Center for Komparative Velfærdsstudier på Aalborg Universitet, til Ugebrevet A4.

Trond Beldo Klausen mener dog, at de unge kan blive mere karriere-venlige, når de bliver ældre.

"Der er stor forskel på, hvad unge siger, og hvad de rent faktisk gør. Når først de unge begynder på en uddannelse, har de en tilbøjelighed til at blive mere ambitiøse."

Barn, bil og båd
Den vurdering bakkes op af forskningschef ved Socialforskningsinstituttet, Niels Ploug.

"Når først udgifterne til hus, barn, bil og må­ske båd presser sig på - så kan det jo godt være, at de bliver mere ambitiøse. Fordi de kan se for sig, hvad det kan komme til at betyde af muligheder og behageligheder at hænge i, mens man som ung måske bedst kan se det ubehagelige slid for sig," siger Niels Ploug til Ugebrevet A4.

[email protected]

Kilde: