Kristne flygter fra det sydlige Irak

Slettet Bruger,

23/12/2007

De kristne fra det sydlige irak flygter i stor stil nordpå eller ud af landet. Mens tidligere kristne kvarterer i Bagdag bliver afkristnet, modtager de kurdiske byer i det nordlige Irak massevis af kristne familier på flugt fra drab, trusler og forfølgelse. Det skriver Chicago Tribune, der har været en tur i Irak for at hilse på den kristne præst Tematius Eshasawa. Han har stille og roligt kunne se sin menighed fordufte fra Dora, det største kristne område i Bagdad, i løbet af det seneste halve år, hvor han selv har modtaget adskillige dødstrusler.

"Der var syv kirker i Dora. Den sidste var min," forklarer Eshasawa til Chicago Tribune.

I dag bor han i Ainkawa-området uden for den kurdiske hovedstad Irbil. Det samme menes mere end 2.000 kristne familier, der tidligere var bosat i Bagdad, at gøre.

"Den kristne befolkning i Iran står foran et eksistentielt punkt. Det er et åbent spørgsmål, om de er i stand til at bevare en tilstedeværelse i Irak nu," udtaler Nina Shea, der er direktør for Hudson Instituttets Center for Religiøs Frihed.

De kristne områder i Dora gik ellers længe fri af de voldsbølger, der siden 2004 har fået andre af Iraks kristne til at flygte fra deres hjembyer. Men i foråret udstedte sunni-muslimske oprørere, der havde indtaget en moske i Dora, en fatwa. Konverter til islam, forlad byen inden 24 timer uden ejendele, eller dø, lød fatwaens valgmuligheder til den kristne menighed.

[email protected]

Kilde: