Krav om biobrændsel betyder prisstigninger på mad

Slettet Bruger,

01/07/2007

Når politikerne kræver, at der fra næste år skal være to procent bioethanol fra fødevarer som f.eks. majs og korn i benzin og diesel, så må det nødvendigvis føre prisstigninger med sig. Det kommer danske forbrugere nu til at mærke på egen krop. Til næste år må vi betale 5-10 procent mere for havregryn, cornflakes og brød. Også kødet bliver dyrere, fordi priserne på korn stiger over hele verden, delsvist på grund af den stigende anvendelse af biobrændel. Det skriver Politiken søndag.

"Der er ingen tvivl om, at der kommer prisstigninger. I øjeblikket ligger priserne på rug og hvede 10-15 procent over sidste år, og det slår helt sikkert igennem på butiksprisen," siger Jan Gerber, administrerende direktør i Danmarks største brødproducent, Kohberg

Prisstigningerne skyldes dels, at velstandsstigningen især i Kina har medført øget efterspørgsel på kød og andre fødevarer. Men også den stigende anvendelse af biobrændsel, som er produceret på korn, raps og majs, har haft en betydning. I fredags besluttede den danske regering, at bilerne herhjemme skal køre med delvist biobrændsel i tanken.

I Mexico har de stigende majspriser ført til uro, fordi den fattige del af befolkningen nu får endnu sværere ved at brødføde sig selv.

hsh

Kilde: