Konservative skattelettelser - i top eller bund?

Slettet Bruger,

25/07/2007

Af Morten Løfberg

Jakob Axel Nielsen, hvorfor skal der nu skattelettelser i bunden?
"Det der er min tanke er, at vi ikke når ret meget, hvis vi ødelægger konkurrenceevnen ved at hive lønnen op. Hvad er en lønstigning på 5 procent værd, hvis vi får en inflation på 4,5 procent? Vi skal blive bedre til at kigge på rådighedsbeløbet fremfor bruttolønnen, det er jo det vi betaler husleje og kartofler med. Hvis vi får endnu flere lønstigninger og pumper flere penge ud i den offentlige sektor, så vil aktiviteten i samfundet dampe af, for det vil blive endnu sværere at skaffe arbejdskraft. Og det er det, der hele tiden er mit fokus, hvordan skaffer vi noget arbejdskraft."

Anerkendte økonomer og Det Konservative Folkeparti har længe peget på, at lettelse af topskatten er mest effektiv i forhold til udbuddet af arbejdskraft. Har det ændret sig?
"Jeg har ikke meget lyst til at tale teknik, jo på en måde har jeg lyst til at fortælle, hvilke tanker jeg har gjort mig. Men jeg ved, at når man taler teknik, så skal man også tale eksakt finansiering. Hvis jeg lufter teknik i det offentlige rum er der straks nogle andre, der vil noget anderledes. Derfor vil jeg helst lufte teknik, når jeg kommer i forhandlingslokalet."

Men hvis jeg er en borgerlig vælger, der ønsker topskatten ned, skal jeg så stemme på liste C og på dig?
"Hvis du kommer som borgerlig vælger, der gerne vil have skatten sat ned, sådan at det giver det bedste udbud af arbejdskraft, så skal du sætte dit kryds ved mig."

Men hvis Jakob Axel Nielsen er min garant for øget udbud af arbejdkraft og det bedst kan lade sig gøre ved at sætte topskatten ned ...
"Du kan være sikker på, at jeg er din garant for, at vi arbejder for at sætte skatten ned, hvor det virker bedst på udbuddet af arbejdskraft. Men det taler vi om, når vi sætter os med de andre partier i forhandlingslokalet."

Og ikke med mig?
"Og ikke med dig."

Men hvis jeg nu kommer med fem milliarder til skattelettelser, skal de så gå til top eller bund?
"Det er en snedig journalists måde at spørge mig på, men de fem milliarder hiver jeg med mig ind i forhandlingslokalet, og så lukker jeg døren for dig. Så får du at vide, hvad vi er nået frem til, når vi er færdige."

Jamen, så vil jeg ikke forstyrre dig længere. Hej.

Kilde: