Kommentatorer: Venstre-vælgere flygter fra Foghs midterkurs

Slettet Bruger,

14/05/2007

Af Ole Birk Olesen

Hver sjette af Venstres gamle vælgere vil i dag stemme på Ny Alliance og grunden er entydig, mener to politiske kommentatorer: Det er et oprør mod Anders Fogh Rasmussens midterpolitik.

"Frustrationen i Venstre er tilsyneladende noget større, end folk som Claus Hjort og Anders Fogh har gået rundt og bildt sig selv ind," siger Henrik Qvortrup, chefredaktør på Se og Hør og politisk kommentator, til 180Grader.dk.

Hvad er de utilfredse med?
"Dels samarbejdet med Dansk Folkeparti, men det tror jeg nu ikke er det vigtigste. Det er nok i højere grad den lidt rigide skattepolitik, som provokerer mange mennesker. Skattestoppet er gået fra at være Foghs Columbus-æg til at være en slags møllesten om hans hals. Jeg har noteret mig, at det nye parti som et af de eneste konkrete programpunkter har spillet ud med et forslag om 40 procent skat, og det tror jeg da appellerer til mange Venstre-vælgere."

Er det kommet bag på Venstres top det her?
"Ja, det tror jeg. Jeg tror, at antagelsen var, at det her ville gå ud over de Radikale, og at det ville gå ud over de Konservative. Jeg tror, at de i drømmescenariet havde forestillet sig, at Ny Alliance bare kunne lægges til på plussiden, uden at der røg noget fra de borgerlige partier bortset fra de Konservative."

Elitens oprør
Noa Redington, redaktør på Mandag Morgen og politisk kommentator, deler Qvortrups analyse.

"Hvis jeg skal pege på to ting, som har sat Venstre-vælgerne i bevægelse inden for det sidste års tid, så er det for det første Claus Hjort Frederiksens melding om, at der er et værdifællesskab mellem Dansk Folkeparti og Venstre. Det var her Venstre toppede i iveren efter at lave sig om til et moderne folkeparti og i den grad gav slip på partiets gamle identitet. Man havde ikke forståelse for, at der faktisk er liberale vælgere i Venstres vælgerkorps, og man undervurderede, at lige præcis de vælgere kunne sætte sig i bevægelse. Det kunne de ikke før, for de Konservative har ikke været et attraktivt tilbud, de Radikale heller ikke, men nu kommer der så pludselig et godt tilbud," siger Noa Redington til 180Grader.dk.

Hvad leder de vælgere efter?
"Der er ingen tvivl om, at de leder efter en mere liberal politik. Jeg tror f.eks. det har en vis effekt på mange Venstre-vælgere, at vi har en borgerlig-liberal regering med en erklæret målsætning om, at den offentlige sektor ikke må vokse mindre end den private sektor. Skattestoppet var i udgangspunktet et projekt om, at den offentlige sektor skulle vokse mindre end den private, men det ændrede de jo i efteråret, og der opstod så en stemning om, at Venstre var parate til hvad som helst for at tækkes Socialdemokraterne i velfærdspolitikken. Jeg tror simpelthen, at Venstres ledelse har undervurderet, at der var vælgere som kunne gå i bevægelse på den konto. De har hele tiden haft blikket rettet mod de vælgere, som de fik til låns i 2001 hos Socialdemokraterne, men nu står de så til at miste dem, som de troede var en form for kernevælgere."

Det er altså folk, som protesterer mod, at den offentlige sektor vokser for meget?
"Min umiddelbare fornemmelse er, at det er folk, der protesterer mod, at man ikke engang må diskutere de her ting, og at regeringen helt har opgivet at føre en liberal politik og er blevet så tæt sammenvævet med Dansk Folkeparti, at det kan være svært at se forskel. Det er elitens oprør mod de overflødiges oprør. De overflødiges oprør var angsten for globaliseringen, angsten for at blive taget i røven, af det politiske system, men nu ser vi en elite, som er træt af, at alting går så langsomt."

Kilde: