Kinesere gør oprør mod etbarnspolitik

Slettet Bruger,

01/06/2007

Politifolk gennembanket, hærgede offentlige kontorer og brændende biler, var resultatet, da myndigheder opkrævede ulovlige og ekstraordinært høje bøder fra befolkningen i Guangxi-provinsen. Forbrydelsen? De havde fået mere en ét barn.

Kinesere kan under normale omstændigheder få lov til at få to børn, hvis det første er handikappet eller en pige. Hvis ikke straffes de med bøder. Men bøderne, kontoret for familieplanlægning i Rongxian kommune udstedte, var ulovligt høje, og det fik i weekenden bægeret til at flyde over for anden gang på fjorten dage, skriver Jyllands-Posten i dag.

Kommunens lokale familieplanlægningskontor fik smadret sit inventar, efter at hundrede af demonstranter havde tiltvunget sig adgang. Politibiler blev sat i brand, og flere politifolk gennembanket.

Den kinesiske etbarnspolitik blev indført i 1980 og havde til formål at begrænse befolkningstilvæksten. Da man kun må få et ekstra barn, hvis det første er enten handikappet eller en pige, er resultatet i dag at der i Kina fødes 118 drenge for hver 100 piger. Dette misforhold vil føre til et overskud at giftemodne kinesiske mænd på 30 mio. i 2030.

Historien fortæller ikke noget om hvilken plan den folkerige republiks centralstyre har i baghånden til løsningen af dette problem.

bach

Kilde: