Kina ignorerer dansk kritik

Mens det ivrigt diskuteres om regeringsmedlemmer skal deltage i OL's åbningsceremoni eller om en boykot vil sende det bedste signal til det kinesis...

Slettet Bruger,

11/04/2008

Mens det ivrigt diskuteres om regeringsmedlemmer skal deltage i OL's åbningsceremoni eller om en boykot vil sende det bedste signal til det kinesiske kommuniststyre, så rejses der alvorlig tvivl om effekten af den kritiske dialog. En sådan har Danmark nemlig forsøgt sig med uden held i en sag om den kinesiske nedskydning af otte tibetanere, som en dansk læge overværede i 2006. Det skriver Berlingske Tidende.

"Jeg selv og Udenrigsministeriet har løbende taget det op med Kina siden 2006. Det har vi også gjort igennem EU for, at de skulle iværksætte en undersøgelse af begivenhederne og løslade de tilbageholdte tibetanere," siger Per Stig Møller, der erklærer sig utilfreds med forløbet og den manglende kinesiske reaktion, til Berlingske Tidende.

Hos Amnesty International ser man også med alvor på sagen, der ifølge generalsekretær Lars Normann Jørgensen viser, at den kritiske dialog ikke kan stå alene.

"Sagen er et klokkeklart eksempel på, at det ikke nytter at føre kritisk dialog med Kina, hvis den ikke følges op med krav om dokumentation og handling. Den nuværende EU-dialog med Kina, som føres bag lukkede døre,risikerer at blive til en løs og uforpligtende snak om menneskerettigheder," udtaler generalsekretæren til Berlingske Tidende.

Kinas udenrigsministerium oplyser til Berlingske Tidende, at der ikke er noget at undersøge i sagen. De otte tibetanere var ved at krydse grænsen i strid med kinesisk lovgivning og derfor blev de skudt, lyder forklaringen.

[email protected]

Kilde: