Konservative vil have EU-forbehold til afstemning snart

Slettet Bruger,

18/10/2007

Mens der i øjeblikket foretages krumspring for at undgå en folkeafstemning om EU-traktaten, så forholder det sig noget anderledes med de fire danske EU-forbehold. I sidste uge meldte socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt ud, at de ville have forbeholdene til afstemning, og hun får nu opbakning af De Konservative. Det skriver Berlingske Tidende. En afstemning skal på den politiske dagsorden efter næste valg, mener udenrigsminister Per Stig Møller.

"Jeg synes også, vi skal til at få det gjort. Vi konservative siger, vi skal af med forbeholdene hurtigst muligt, og det skulle gerne være i næste valgperiode," forklarer udenrigsministeren til Berlingske Tidende.

De Radikale og Ny Alliance er også på en hurtig afstemning. Af Folketingets traditionelle EU-allierede er det således kun Venstre, der mangler, for at afstemningen kan blive en realitet. Men i Venstre vil man hellere tale om den EU-traktat, der i aften igen skal drøftes på et møde i Lissabon.

"Venstre er af den opfattelse, at det nu handler om reformtraktateten, og først derefter vil vi diskutere forbeholdene," siger Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen.

Han erklærer dog samtidig, at Venstre fortsat er enig i målet om at afskaffe samtlige forbehold.

Gallup: vælgerne vil af med tre forbehold
Det politiske flertal har tilsyneladende vælgerne med sig. I hvert fald i den måling, Gallup har foretaget for Berlingske Tidende. Ifølge den vil kun forbeholdet om "unionsborgerskabet" blive bevaret, hvis vælgerne skal til folkeafstemning.

Til gengæld er der et klart flertal for at afskaffe forbeholdene på både det retlige og militære område, lige som der er flertal for at Danmark skal deltage i euroen.

Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt, der ingenlunde er interesseret i at ophæve forbeholden, mener dog ikke, at Gallups øjebliksbillede vil stå, hvis de fire gamle partier og Ny Alliance får stablet en folkeafstemning på benene.

"Danskerne er som udganspunkt et positivt folkefærd, men får vi en lang debat op til en folkeafstemning, så tror jeg at folk vil indse alle de ulemper, der følger med," siger Morten Messerschmidt til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: