Køer på kirkens græs gav EU-støtte

Det er ikke kun sognebørnene, der lægger penge i alterbøssen

Slettet Bruger,

12/01/2008

Det er ikke kun sognebørnene, der lægger penge i alterbøssen. Også EU-borgerne har gennem landbrugsstøtteordningen været med til at betale for indkøb af oblater og altervin i tre danske. Et lille græsareal med tilhørende kvæg har gjort kirkerne støtteberettigede, skriver Nyhedsavisen.

I alt har to kirker ved Varde og en kirke i Kalundborg fået for en kvart million kroner i landbrugsstøtte over de sidste fem år, viser en opgørelse fra farmsubsidy.org. Oksbøl Kirke uden for Varde betaler oven i købet en lokal landmand 2.000 kr. for at lade sit kvæg græsse på kirkens fire hektar jord. Det
indbringer kirken 64.000 kr. i EU-støtte.

"Vi betaler en mand for at komme her med sine køer, så vi kan få landbrugsstøtte. Pengene bruger vi til at nedsætte kirkeskatten. Det er sognebørnene glade for," siger kasserer Kaj Midtgård Sørensen fra Oksbøl Kirke til Nyhedsavisen.

"Vi skal da have vores støtte"
Få kilometer derfra, i Janderup Kirke, ryger der endnu mere af det jordiske gods i kirkekassen. Ikke blot modtager man 142.000 kr. for sine syv hektar, man er også den tand smartere end i Oksbøl Kirke.

"Men hos os betaler en landmand dog for at lade sine køer græsse. Selv om vi er en kirke, så skal vi selvfølgelig have landbrugstøtte for vores jord," siger Peder Christian Thomsen.

Bagatelgrænse
EU's danske landbrugskommisær, Mariann Fischer Boel (V) vil have lavet reglerne om, så ikke alle og enhver kan modtage EU-støtte.

"Vi har i dag regler, hvor man kan få landbrugsstøtte, selvom man har et meget lille areal jord. Jeg vil gerne lave en bagatelgrænse. Det kan jo ikke passe, at man får landbrugsstøtte, hvis man har så lidt jord, at man ikke kan drive landbrug," siger Mariann Fischer Boel (V) til Nyhedsavisen og slår fast, at de støttemodtagende kirker ikke har gjort noget ulovligt.

[email protected]

Kilde: