Journalister bestemmer selv, hvad de vil skrive

Af Ole Birk OlesenOm ledelsen af de store, danske morgenaviser ligger til venstre eller til højre politisk betyder tilsyneladende ikke så meget for...

Slettet Bruger,

06/08/2008

Af Ole Birk Olesen

Om ledelsen af de store, danske morgenaviser ligger til venstre eller til højre politisk betyder tilsyneladende ikke så meget for avisernes indhold, for det er primært journalisterne og ikke ledelsen, som bestemmer, hvilke historier der skal bringes. Det mener journalisterne i hvert fald selv ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som er foretaget blandt indlandsjournalisterne på Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske Tidende. Det skriver Jounalisten.dk.

74 procent af journalisterne svarer i undersøgelsen, at de "ofte" selv bestemmer, hvad de skal skrive om. 10 procent svarer, at de "altid" selv bestemmer. Tallene kommer fra ph.d.-afhandlingen "En nyhed er en nyhed", som er skrevet af Gitte Gravengaard fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.

Undersøgelsen bidrager dermed også til debatten om, hvorvidt avisernes dækning af politiske spørgsmål skævvrides af det forhold, at langt flere journalister er venstreorienterede end borgerlige. I den debat har det været hævdet, at det var ligegyldigt, eftersom deres arbejde på bl.a. Berlingske Tidende og Jyllands-Posten ledes af borgerlige chefer. Men det har - hvis man spørger journalisterne selv - altså ikke stor betydning.

I en surveyundersøgelse om journalisternes stemmeafgivning ved valget i 2001, oplyste 54 procent af de adspurgte medlemmer af Dansk Journalistforbund, at de havde sat kryds ved enten Socialdemokraterne, SF eller Enhedslisten. Dertil kom 20 procent, som stemte på de Radikale. Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti fik tilsammen kun 17 procent af journalist-stemmerne.

[email protected]

Kilde: