Jesper Langballe: Det er Pias idé

Slettet Bruger,

20/11/2007

Af Ole Birk Olesen

Dansk Folkepartis ledelse har tilsyneladende fuld rygdækning i partiets folketingsgruppe til at bruge politisk pres til at hæve lønnen for udvalgte offentligt ansatte. Selv en gammel borgerlig kæmper som Jesper Langballe bakker op om, at løndannelsen i den offentlige sektor skal kunne bestemmes af Folketinget.

"Ved du hvad, jeg har faktisk virkelig - og jeg taler af et fuldstændigt rent hjerte - intet imod det her, tværtimod. Det her er ikke populisme, det er hjerteblod for Dansk Folkeparti. I første omgang var det det for Pia Kjærsgaard, men jeg vil sige, at hun har da bl.a. smittet mig med sin omsorg for den sektor. Der er simpelthen et problem, som skal løses. For at standse personaleflugten, så der kan blive tilstrækkelig med folk til at passe vores gamle og syge," siger Jesper Langballe til 180Grader.dk.

Er det ikke de offentlige arbejdsgiveres opgave at sikre, at der er en løn, så de kan tiltrække den arbejdskraft, de har brug for?
"Jo, men vi står i en situation, hvor nød bryder alle love. Vi står med et problem, som vi simpelthen skal have løst. Jeg er lige som mit parti tilhænger af den danske model, hvor arbejdsmarkedet i almindelighed ordner tingene selv. Men vi kan også se, at der her er et alvorligt problem, hvor man godt kunne sige, 'nu går vi ind og giver en pose penge til især de SOSU'er, som virkelig er i klemme'."

"Betragteligt lønefterslæb"
Er vi ikke kommet i den situation, at de offentligt ansatte nu er blevet så mange, at de simpelthen kan stemme sig til en højere løn, og de kan benytte Dansk Folkeparti som deres redskab?
"Jeg synes godt nok, det er en kunstig vinkling, det der. Sagen er den, at den danske model synes vi jo stort set alle sammen er fortræffelig. Men når der er en gruppe, der lider under så betragteligt et lønefterslæb, så tror jeg ikke, at forhandlingsvejen kan indhente det. Vi ved godt, hvordan det er med forhandlinger, at hvis nogen får, så skal de have alle sammen, og så forsvinder det og bliver bare et inflationsbidrag."

Skal Folketinget også give en pose penge, så kassedamerne f.eks. kan få en højere løn?
"Jamen, det er rigtigt nok, at alle mulige kan stille sig op og sige, at de også trænger til en højere løn. Det er lige præcis svagheden, og det er også derfor, at vi ikke mener, det her kan løses af forhandlingsvejen. Vi skal have standset personaleflugten af mennesker, som udfører et utroligt hårdt og utroligt påkrævet arbejde for vores gamle og syge, og det gør vi så med en pose penge. Vi har et regelsæt, som vi normalt følger, men der er jo ikke noget i vejen for, at vi kan gå uden for reglerne denne gang. Det står ikke i Grundloven, at det skal være sådan, så nu giver vi de penge, som der er brug for."

Men skal kassedamerne også have en pose penge af Folketinget?
"Jeg under da kassedamerne alt godt, men for deres vedkommende er der jo ikke det specifikke problem. Og der også det ved det, at vi prioriterer det job at passe gamle og syge meget højt, og i det øjeblik der bliver mangel på de folk, så er det mig, der har problemet. Det er mig, der har familie, som ikke kan blive passet."

Langballe: Hvorfor lige mig?
Men det plejer jo at være arbejdsgiverne, der skal bekymre sig for det og ikke Folketinget?
"Nej, men ved du hvad, Ole Birk, jeg forstår ikke, hvorfor du laver et langt interview med mig om det. Hvad kvalificerer mig til specielt at være genstand for din undren?"

Det skal du kun tage som en kompliment! Det skyldes, at jeg har en idé om, at der stadig findes mennesker i Dansk Folkepartis folketingsgruppe, som har lidt borgerlig fornuft i livet, når partiledelsen går amok i populisme, og jeg regner dig som en af dem og undrer mig over, at du ikke engang i mellem råber vagt i gevær.
"Jeg anser mig selv for - det har du ret i - at være meget borgerlig, men jeg kan ikke se noget som helst uborgerligt ved det her. Den her gyldne regel, vi har, og som vi skal blive ved at have, at det normalt er arbejdsmarkedets parter, der ordner tingene, det har socialdemokrater og borgerlige da ment nøjagtig lige meget."

Men hvis borgerlighed er en tanke om, at politikerne skal bestemme lidt mindre over bl.a. økonomien, herunder pris- og løndannelse, så hører tanken vel bedst hjemme her?
"Åh jo, men nu er du kommet meget langt ind i dine private idémæssige tolkninger. Jeg ser simpelthen det her som et stykke nødhjælp, og det karakteristiske for det er netop, at det ikke følger nogen regler," siger Jesper Langballe.

[email protected]

Kilde: