Jeppe Nybroe fanget i ny manipulation

Slettet Bruger,

02/09/2007

Mens DR´s studievært Jeppe Nybroe er på tvungen ferie og DR-ledelsen gransker hans produktioner efter svindel med et nyhedsindslag om de "sidste" danske soldater i Irak, har Jyllands-Posten nu afsløret ny manipulation fra Danmarks Radios boy wonder. Et indslag fra Horisont 16. januar 2006 viser ifølge den selvejende forsknings- og analyseinstitution Delta, med ekspertise i blandt andet teknologi, lyd og lys, at indslaget, der har givet Nybro ferie ikke er det første tilfælde, hvor han har ændret virkeligheden til fordel for sine indslag.

"Dag og nat bliver den amerikanske lejr her i udkanten af Ramadi by angrebet med mortergranater," mens tre forskellige situationer på billedsiden tilsyneladende ledsages af samme lydklip. Eksperterne er i hvert fald ikke i tvivl.

"Vi vurderer derfor, at de tre lydklip af formodede mortergranateksplosioner i indslaget fra DR Horisont den 16. januar 2006 er helt identiske," skriver Delta blandt andet efter deres analyser, inden de konkluderer:

"En sådan lighed mellem signaler optaget udendørs fra en kilde langt væk vil efter vores bedste overbevisning og lange erfaring med udendørs støjudbredelse aldrig kunne forekomme i virkeligheden".

DR-ledelsen, som i øjeblikket arbejder på at få Nybroe tilbage på skærmen, npr hans ferie er overstået 1. november, har fået forelagt oplysningerne, som man ikke selv har fundet frem til i den interne undersøgelse, man har iværksat af Jeppe Nybroe.

"Det er nye oplysninger for mig. Jeg har kigget på klippene og hørt dem med mit eget øre og kunne konstatere, at der var nogle eksplosioner eller granatnedslag. Jeg kunne ikke konstatere, om de var identiske eller forskellige. Jeg har forhørt mig hos dem, som har haft med indslaget at gøre, og de siger, at der ikke har været tale om noget. Det er nye oplysninger for mig, som gør, at det må jeg kigge på i næste uge, når jeg har haft mulighed for at at analysere disse ting lidt grundigere," udtaler chefen for DR Nyheder, Ulrik Haagerup.

Haagerup ønsker ikke at kommentere, hvilke konsekvenser sagen kan få for Nybroe eller hvordan DR´s troværdighed bliver påvirket af ny manipulation.

Cavlingvinder: Udvid undersøgelsen

Erik Valeur er dobbelt vinder af dansk journalistiks fornemste hædersbevisning, Cavlingprisen, og tidligere ansat i DR. Han er forarget over Jeppe Nybroe og mener ledelsen bør øge indsatsen i den interne undersøgelse af nyhedsværten.

"Det skylder man publikum. Da man ikke har sat den banderole på TV-Avisen at "I ved aldrig, hvornår det vi bringer er rigtigt", men tværtimod det modsatte, så er man nødt til at røbe for de undrende omgivelser, hvor der eventuelt kan være lavet noget lignende i de år, han har været ansat. Måske kan man endda udvide det til hele medarbejderstaben for at se, om det er en lille orm, der har gnavet sig ind hos andre," siger Valeur.

Han mener desuden at DR´s dygtige teknikere ville have kunnet opdage lydmanipulation. Den interne undersøgelse har derfor ikke været grundig nok.

Jeppe Nybroe har ikke kommenteret de nye oplysninger.

[email protected]

Kilde: