Indvandreres fordomme kan mindske jobmuligheder

Slettet Bruger,

17/10/2007

Tosprogede unge har flere fordomme om bestemte uddannelser og jobtyper end unge, etniske danskere. Det mener vicedirektør på Teknisk skole i København Flemming Brandt, skriver politiken.dk. Fordommene forhindrer de unge med indvandrerbaggrund i at søge bredt på fagpaletten.

"Hvis du eksempelvis ser byggebranchen i lande langt herfra, så er det ikke faglærte, der bygger. Så i ældre indvandreres bevidsthed hænger byggeri sammen med lavstatus," forklarer Flemming Brandt fænomenet til politiken.dk.

Den opfattelse forplanter sig til de yngre familiemedlemmer, selv om Flemming Brandt mener, at blokeringerne langsomt er ved at forsvinde. Og det er ikke kun blandt drengene. Indvandrerpigerne søger også snævert og vil ofte være f.eks. tandtekniker eller klinikassistent.

Industriarbejde er spændende
Hos Dansk Industri, hvis medlemsvirksomheder har stribevis af ubesatte stillinger, kender man også problematikken.

"Der er mange, der tror, at et arbejde i industrien er sådan noget med røg, støj og møg, som det var i industriens barndom. Men det er det jo ikke, langt det meste er højteknologisk produktion og mere spændende og samtidig mere krævende, end man forestiller sig," siger David Jensen, chefkonsulent i Dansk Industris uddannelsesafdeling til politiken.dk.

Han vil gerne have flere medarbejdere til industrien og kan blandt andet lokke med undersøgelser fra Arbejdsmiljøinstituttet, der viser at ansatte i industrien er mere tilfredse med deres arbejde end akademikere og mediefolk.

[email protected]

Kilde: