Indlandsisen smelter alligevel ikke væk

Slettet Bruger,

06/07/2007

Hvis du vil se indlandsisen, før den globale opvarmning får den til at koge væk, har du god tid endnu. Dansk ledet forskning viser, at selv under forhold, der er fem grader varmere end i dag, har Sydgrønland været dækket af is. Hermed udfordres de alarmerende forudsigelser om, at vandstanden vil stige syv meter.

Det er evolutionsbiologen Eske Willerslev fra Københavns Universitet, der står i spidsen for det store international forskerhold bag opdagelsen. Ved at undersøge flere tusind år gamle iskerneboringer har man fundet ud af, at Sydgrønland også var dækket af is, da det var fem grader varmere for 125.000 år siden.

"Vi er kommet frem til, at isen i området var mellem 450.000 og 800.000 år gammelt. Isen har altså også været til stede, da klimaet for 125.000 år siden var fem grader varmere end i dag. Det betyder, at en nutidig global opvarmning på fem grader næppe vil få hele indlandsisen i det sydlige Grønland til at smelte, som nogle klimamodeller viser," siger Eske Willerslev til Berlingske Tidende.

Støttet af fire forskellige metoder
I en artikel i det meget anerkendte videnskabelige tidsskrift Science har Eske Willerslev og hans forskerhold som de første sat alder på den nederste del af den sydgrønlandske indlandsis. Og hele fire dateringsmetoder peger i samme retning: Isen har ligget der i en halv million år eller mere.

"Det er stærkt omdiskuteret, hvor gammel isen er i det nederste område, fordi de iskerner, der er boret ud af isen, er mudrede i bunden og derfor svære at sætte alder på. Men vi er meget overbeviste om, at vores resultater holder," siger Eske Willerslev.

Havet vil stadig stige
Med disse resultater kastes der koldt vand på FNs klimapanel IPCC, der i sin rapport fra foråret forudsiger, at en temperaturstigning på 1,9-4,6 grader, altså lavere end for 125.00 år siden, kan føre til en stor set fuldstændig afsmeltning af indlandsisen og en vandstigning på syv meter over flere tusind år.

En af forfatterne til klimapanelets rapport er forskningsleder Jens Hesselbjerg, DMI. Han mener ikke, at resultaterne er så revolutionerende.

"Nogle af klimamodellerne bygger på ti år gammel viden. Vi bliver hele tiden klogere, og ny, mere avancerede modeller peger i samme retning som Willerslevs resultater. Samtidig er vi ret sikre på, at havstigningerne i den varme Eemtid for 125.000 år siden kun var på fire til fem meter. Det passer godt med, at hele indlandsisen ikke var smeltet, for så ville havstigningerne have været på syv meter," siger Jens Hesselbjerg.

Under alle omstændigheder vil det tage over tusind år, før vi kommer blot i nærheden af sådanne stigninger. Over de næste 100 år vurderer IPCC, at havene kun vil stige mellem 18 og 59 centimeter. Det skyldes dels, at vand fylder mere, når det bliver varmere, og dels afsmeltning fra bjerggletchere og en smule fra indlandsisen.

mkr

Kilde: