Ikke længere borgerlig, men moderne på midten

Slettet Bruger,

04/10/2007

Af Kaspar Bach

Kaspar Bach er kommunikationschef

Elevatorpartiet Ny Alliance blev i de seneste meningsmålinger halveret. Men uanset om Naser Khader får 8 eller 16 nye kolleger efter et valg, kan man aldrig tage fra ham, at det er en pragtpræstation at skabe et nyt parti med politisk kraft på rekordtid. Spørgsmålet er bare, hvad vi skal med det?

Partiet cykler op og ned i meningsmålingerne afhængig af formandens tilstedeværelse i primetime. I maj var Ny Alliance et frisk, politisk pust med en optimistisk skattepolitik, realistisk indvandringspolitik og ønske om reformer. I dag er partiet havnet i den politiske grød, hvor alle mener alting og ingenting med kant. Selv ordet "borgerlig" er for Ny Alliance nu så kontroversielt, at ordet er blevet renset ud fra partiets egen præsentation på dets hjemmeside.

Ved etableringen var Ny Alliance et borgerligt midterparti, der turde sige det, som borgerlige partier tidligere tabte valg på. I dag er partiet et moderne midterparti, der "ikke hænger fast i århundredegamle ideologier og nedarvede politiske konflikter", men tænker "fremad uden hensyn til politiske traditioner og forældede bindinger". Vorherre bevares!

De politiske meldinger levner ikke meget plads til håb. Skat taler partiet ikke for højt om. Det vigtigste partiet kan sige om Danmarks krige er, at statsministeren burde lære noget mere af Irak. I vraggodset fra Det Radikale Venstre har Ny Alliance bjærget tillidsreformen, der skal udvikle den offentlige sektor ved at fjerne enhver form for mål og ledelsesinformation og i stedet vise tillid. Intet over eller ved siden af tillid! Og forebyggelse og sundhedspolitik føres med afgifter og provenu til staten fra alt det syndige.

Asylbørnene er et afsnit for sig. De lidet attraktive forhold for asylbørn og deres forældre ændrer Ny Alliance ved at lukke alle andre asylcentre end det ene, der skal til at udstede arbejdstilladelser til alle, der når til Sandholm. Skulle en enkelt politisk modstander tillade sig at spørge, om de attraktive vilkår muligvis vil skabe et vist pres på de danske grænser, falder partiformandens svar prompte: "Skræmmekampagne! Indvandringen afhænger ikke af asylansøgernes vilkår i Danmark, men af hvor svært det er at komme ind i landet".

Jo-tak, men det er nu også rimelig nemt.

Tilbage står, at Ny Alliance faktisk vil give Anders Fogh Rasmussen mulighed for at efterkomme partiets krav efter et valg, før partiet ser efter grønnere græs. Det kan man som borgerlig vælge at glæde sig over. Men hvad blev der af det friske pust? Blev partiet så rundtosset af en sommer uden meninger og partiprogram, at det glemte sin oprindelige retning? Og hvad skal vi med et parti, der ganske vist har en perverst, liberal indvandringspolitik, men derudover ligner en aflægger af Det Radikale Venstre med et par borgerlige gidsler?

Jeg ved det ikke. Og vælgerne er tilsyneladende i tvivl, når de ikke lige har set formanden i tv. Otis er sikret fast arbejde, indtil elevatorpartiet beslutter sig for, om det vil op eller ned på blå eller rød stue eller fortsat sidde fast imellem to etager.

Kilde: