Hver fjerde svensker vil begrænse ytringsfriheden

Slettet Bruger,

17/09/2007

Diskussionen om ytringsfrihedens grænser er blusset op i stor hos vores svenske naboer efter lokalavisen Nerike Allahandas offentliggørelse af Lars Vilks´ Muhammed-tegninger. Nu har det svenske nyhedsmagasin Fokus offentliggjort en meningsmåling, som viser at en stor del af svenskerne ønsker at begrænse ytringsfriheden på det religiøse område.

Nøjagtig en ud af fire svenskere svarer nej til spørgsmålet om, hvorvidt aviser må trykke billeder, der krænker religiøse symboler. 30 procent af kvinderne ønsker et forbud mod 20 procent af mændene. Blandt de svenske partier er modstanden størst hos Kristdemokraterne, hvor 38 procent af vælgerne vil begrænse ytringsfriheden. Den største forskel finder man dog ved at kigge på indkomst, blandt svenskere i den laveste indkomstgruppe støtter hele 48 procent et forbud mod religionskrænkende publiceringer.

Mohamed Omar er redaktør for det muslimske tidsskrift Minaret. Han ser forbudsønsket som et resultat af visse muslimske lederes stærke indflydelse.

"Hvis man kritiserer præsidenten i Egypten eller Syrien, kan man blive henrettet, hvilket gør det lidt svært at tage deres indvendinger alvorligt," siger Omar.

Ombudsmand ikke overrasket
Formanden for Advokatsamfundet vender sig imod at indskrænke mulighederne for religiøs satire.

"Det er en grundpille i vores unikke, svenske lovgivning at have retten til at udtrykke sig, selv om det kan krænke nogen," siger formanden Anne Ramberg.

Hos den svenske justitiekansler, svarende til Folketingets Ombudsmand, har svenske avisers Vilks-tegninger medført en del anmeldelser. Kansleren Göran Lambertz tror, at mange af de adspurgte måske ikke har overvejet konsekvenserne af at indskrænke trykke- og ytringsfriheden. Selv synes han dog ikke, at den juridiske diskussion er den vigtigste.

"Bare fordi noget er tilladt rent juridisk, behøver det jo ikke indebære, at det er ønskværdigt," siger Göran Lambertz.

[email protected]


Kilde: