Politisk korrekt hetz kan afskrække forskere fra kontroversielle emner

Slettet Bruger,

07/07/2007

Er det tilladt at forske i, om mænd er klogere end kvinder? Og går det an offentligt at sige, at miljøet ikke har det så dårligt, som miljøorganisationerne påstår? Når folk som Helmuth Nyborg og Bjørn Lomborg bliver hængt ud i pressen som videnskabeligt uredelige, kan det skræmme andre forskere fra at stille spørgsmål, som samfundet ikke bryder sig om. Og det kan føre til et iltfattigt forskningsmiljø, advarer flere højtstående forskere ifølge Politiken.

Forskningspolitisk Udvalg, som består af fakultetsledere og professorer fra universitetsverdenen, advarer i et oplæg til det forskningspolitiske årsmøde i foråret om, at behandlingen af kontroversielle forskere kan føre til selvcensur.

"For unge, ambitiøse forskere vil det da være godt tosset ikke at overveje, hvilke projekter man vælger at kaste sig over," siger lektor ved Københavns Universitet og medlem af udvalget, Peter Harder.

Mere selvcensur er en farlig udvikling
Selvom videnskaben i idealet er objektiv og uhindret af fordomme, er det ikke alle opdagelser, der falder i lige god jord. Da leder af Aarhus Universitets Psykologisk Institut, Hans Jeppe Jeppesen, afviste at tildele intelligensforskeren Helmuth Nyborg en position som professor emeritus, skete det med begrundelsen: "Helmuth Nyborg er ikke i overensstemmelse med instituttets værdigrundlag og det billede, vi ønsker at vise udadtil."

"Vi er ikke i Gulag, men det er et pres på forskerne, man skal forholde sig til," siger Peter Harder og fortsætter: "Hvis vi bevæger os mod mere selvcensur i forskningen, er det 100 procent sikkert, at Danmark om 25 år vil være langt bagud på videnskabsfronten, som jo er den, vi skal leve af fremover."

mkr

Kilde: