Henrik Fogh til Ørum: Hvor er dokumentationen?

Slettet Bruger,

18/06/2007

Af Helene Schou Haabegaard

Per Ørum, den konservative familie- og erhvervsordfører, der de seneste dage har udbredt sig på 180Grader.dk og i Berlingske Tidende om socialismens fordele og rædslen ved "amerikanske tilstande", får nu en lige højre fra Henrik Fogh Rasmussen. Henrik Fogh har netop udgivet bogen "Amerikanske Tilstande", hvor han med statistisk materiale gør op med udbredte fordomme om USA.

"Det er jo desværre endnu et eksempel på en dansk politiker, som bruger USA som et skræmmebillede uden at dokumentere sine påstande. Han overdriver problemet om fattige, kriminalitet og sygesikring i USA. Faktisk er det amerikanske sundhedssystem på mange områder væsentligt bedre end det danske, og problemet med uforsikrede er stærkt overdrevet," siger den amerikansk bosiddende Henrik Fogh Rasmussen til 180Grader.dk.

Henrik Fogh er uenig i, at en højere grad af økonomisk frihed skulle ødelægge sammenhængskraften og understreger, at indvandrere er langt bedre integreret i USA end i Europa. Fx er indvandrerarbejdsløsheden lavere i USA end den generelle arbejdsløshed.

"Det er netop med til at skabe sammenhængskraft, når man har et system hvor indvandrerne kommer ud på arbejdsmarkedet og er i stand til at opbygge et godt renome på arbejdspladsen, få amerikanske venner og dermed blive en integreret del af det amerikanske samfund."

Faldende kriminalitet efter velfærdsreform
Han mener heller ikke, det hører nogen steder hjemme at påstå, at det at "enhver er sin egen lykkes smed" skulle føre til kriminalitet. Som et eksempel på den omvendte logik mange danske politikere bruger, nævner Henrik Fogh, at kriminaliteten i USA faktisk er faldet efter Clinton skar ned på velfærdsydelserne ved en stor velfærdsreform i 1996.

"Hvis man kigger på statistikkerne, så steg kriminaliteten i USA i slutningen af 60'erne og begyndelsen af 70'erne, hvor man indførte semi-socialistiske velfærdsordninger. Kriminaliteten faldt i 1990'erne, hvor man skar ned på velfærdsydelserne."

Henrik Fogh lægger ikke skjul på, at han godt kunne ønske sig lidt mere saglighed fra politikernes side.

"Det er skuffende, at danske politikere slynger om sig med udokumenterede fordomme om USA. Uanset hvilket parti de kommer fra," siger han til 180Grader.dk.

Kilde: