Henning Christoffersen advarer mod Anker J.-finanspolitik efter valget

Slettet Bruger,

31/10/2007

Af Ole Birk Olesen

Tidligere Venstre-formand Henning Christoffersen, der som finansminister stod for genopretningen af dansk økonomi de første to år efter Anker Jørgensens fratræden som statsminister i 1982, er på linje med bl.a. Dansk Arbejdsgiverforening og en række økonomer bekymret for den offentlige økonomi i fremtiden.

Henning Christoffersen frygter, at vi er på vej mod økonomiske tilstande som før 1982, der kulminerede med, at Anker Jørgensen opgav at redde dansk økonomi, efter at hans finansminister, Knud Heinesen, havde advaret om, at Danmark havde kurs mod afgrunden.

"Når man ser på erfaringen fra 1982 og de efterfølgende år, så synes jeg nok, at man engang imellem i den offentlige debat savner en diskussion af spørgsmålet: Kunne dette gentage sig, det vi oplevede op til 1982?" sagde Henning Christoffersen i dag under lanceringen af antologien "På ret kurs", som udgives i anledning af 25 års jubilæet for Poul Schlüters tiltræden som statsminister.

Er finanspolitikken skudsikker?
Henning Christoffersen fortsatte:

"Er det helt udelukket, at vi kunne komme i den samme meget alvorlige situation? Er den finanspolitik, som vil blive ført efter valget den 13. november, under alle omstændigheder fuldkommen skudsikker, eller risikerer vi at komme ud i noget, som genopliver nogen af de meget mere fundamentale problemer, vi havde, hvor man stimulerer økonomien så stærkt, at vi oplever inflationære tendenser, at vi oplever en forværring af de offentlige finanser, og vi oplever måske, at betalingsbalancen klarer sig mindre godt, og vi oplever, at kronekursen kommer under pres? Den slags spørgsmål synes jeg savnes i den offentlige debat."

Advarslen kommer efter, at Anders Fogh Rasmussens regeringer har løftet det offentlige forbrug i Danmark til et historisk højt niveau. I hans regeringstid fra 2001 til 2007 har væksten i det offentlige forbrug gennemsnitligt ligget på 1,5 procent om året mod 0,5 procent i Poul Schlüters år som statsminister.

Også i årene fremover er der lagt op til høje væksttal i det offentlige forbrug, som hvis de kombineres med de hidtigere overskridelser af budgetterne, som Fogh-regeringerne har præsteret, ifølge CEPOS vil kræve en forøgelse af de kommunale skatter med fem procentpoint i 2015.

[email protected]

Kilde: