Helle T. advarede mod velfærdsrettigheder i 2002

Slettet Bruger,

18/08/2007

"Årtiers venstreorienteret overbudspolitik har ført til en ødelæggende rettighedsegoisme." Nej, det er ikke en pressemeddelelse fra partiet Liberalisterne og heller ikke et uddrag fra Anders Fogh Rasmussens Minimalstats-bog. Det er fra bogen "Forsvar for Fællesskabet" fra 2002, som Socialdemokraternes nuværende leder, Helle Thorning-Schmidt, var med til at skrive. Og her advarer hun mod at tro, at man kan løse alle problemer ved at få flere offentligt ansatte:

"Rettighedsegoismen er hjulpet godt på vej af årtiers venstreorienteret overbudspolitik. Der var bare råd til det hele, skattekilderne var tilsyneladende uudtømmelige, det samme var hærskarerne af offentligt ansatte. Rettighedsegoismen er ødelæggende. Sandheden er jo, at de fleste danskere i dag har masser af ressourcer og kan meget selv," skrev Thorning ifølge Berlingske Tidende og gav det daværende Socialdemokrati følgende skudsmål:

"At ethvert samfundsproblem kan klares af endnu flere offentligt ansatte og en voksende offentlig sektor. Det er måske meget smart stemmefiskeri, men for kritiske borgere er det i længden ikke nok at være klienter."

"Der er ikke gået mange år"
Vise ord, men ikke just i overensstemmelse med Socialdemokraternes nuværende udspil med 29 nye velfærdsrettigheder. Et udspil, der kræver både flere penge og offentligt ansatte.

Det er Venstres Eyvind Vesselbo, der har fundet de gamle citater frem.

"Det er da underligt at tale om velfærdsrettigheder, når hun i bogen advarer mod rettighedsegoisme. Det er ikke mange år siden, og selvfølgelig kan hun skifte mening, men hun skriver jo i bogen, at den slags er stemmefiskeri," siger han.

Høj skat medfører velfærdsrettigheder
Helle Thorning-Schmidt ser dog ingen modsætning mellem hvad hun siger i dag og hvad hun sagde i 2002.

"Vi vil ikke gøre danskerne til klienter. I vores oplæg står der, at vi også lægger vægt på civilsamfundet, og så må vi nok erkende, at siden vi skrev denne bog, så er der kommet så store problemer i velfærdssamfundet, at vi ikke engang kan tale om, at vi har et fundament af kvalitet," siger hun til Berlingske Tidende.

Adspurgt om hendes velfærdsrettigheder ikke blot er mere valgflæsk til middelklassen, svarer hun:

"De får den kvalitet, som de med rette kan forvente, når de betaler så høj skat, men vi skriver også i bogen dengang, at borgerne skal involvere sig. Så der er ingen modsætning, og jeg diskuterer gerne bøger med den nuværende statsminister."

[email protected]

Kilde: