Hedt arbejdsmarked luner i fængslernes ordrebøger

Slettet Bruger,

25/07/2007

1.300 indsatte i de danske fængsler har ifølge Berlingske Tidende kunne mærke erhvervslivets jagt på arbejdskraft. På landets 100 produktionsværksteder under Kriminalforsorgen er der nemlig godt fyldt op i ordrebøgerne. Sidste år var den eksterne omsætning fra fængslerne på 72,9 mio., en fremgang på hele 6,5 procent.

"Faktisk er stigningen i omsætningen til private virksomheder endnu større, end det fremgår af tallene. Flere eksterne offentlige kunder har som eksempelvis politiet har nemlig været nødsaget til at spare de seneste år. Men det kan ikke ses i vores omsætning, da fremgangen i salget til private er steget kraftigt," udtaler Peter Larsen, daglig leder af Kriminalforsorgens produktionsvirksomhed.
I det åbne statsfængsel Renbæk i Sønderjylland er tendensen også klar. Fængslet producerer blandt andet økologisk letmælk til Arla og så er der godt gang i maskinsnedkeriet, hvor man står for en række underleverancer til møbelindustrien.

"Vi har aldrig haft så travlt som nu. Når der virkelig er gang i industrien, kan vi mærke det tydeligt hos os. Vi får virksomhedernes restordrer, og dem er der mange af i øjeblikket. Når det går den anden vej, er vi også de første, der mærker det," siger beskæftigelsesleder i fængslet, Peer Bengtson.

Kriminalforsorgen har ofte forespørgsler fra private virksomheder, der har vanskeligheder med at skaffe arbejdskraft. Det kan altså ses i ordrebeholdningen, selv om der er en naturlig grænse for, hvad man kan sige ja til.

"I mange tilfælde spørger virksomhederne, om vi har mulighed for at stille med arbejdskraft uden for fængslerne, men her må vi sige nej," siger Peter Larsen.

Det er cirka hver tredje indsatte, der arbejder på produktionsvirksomhederne, der på trods af omsætningsfremgang giver et årligt underskud i omegnen af 10 millioner kroner.

Kilde: