Hårde offentlige lønforhandlinger forude

Slettet Bruger,

14/07/2007

Næste års overenskomstforhandlinger bliver overordentligt besværlige, mener arbejdsmarkedsforsker Jesper Due ifølge Jyllands-Posten.

"Jeg kan ikke erindre en situation op til en overenskomstforhandling som har lagt op til muligheder for så meget dramatik, som tilfældet er denne gang," siger han

Det er de seneste tids mange politiske udmeldinger, der risikerer at ramme som en boomerang, når parterne sætter sig til forhandlingsbordet.

"Der er snart sagt ikke den politiker hverken i Folketinget eller i kommunerne, som ikke har sagt, at de offentligt ansatte skal have mere i løn," udtaler Jesper Due.

Også FOA-formanden er umiddelbart skeptisk over for de kommende forhandlinger.

"Jeg tror det kan føre til, at vi måske slet ikke kan lave et forlig. Så må vi kaste håndklædet i ringen og lægge arm om, hvem der kan holde længst, siger Dennis Kristensen.

5.000 mere om måneden

Dennis Kristensen melder sig dog klar til forlig. De kommunale arbejdsgivere skal bare være indstillet på at lappe på det massive lønefterslæb, som bl.a. omsorgs- og plejefagene, ifølge FOA-formanden, bærer rundt på.

"De seneste uger har vist, at en række faggrupper ikke har i sinde at nøjes med det, som det private arbejdsmarked har fået," siger han og peger på nette lønstigninger på om imod 5.000 kroner om måneden som løsningen.

Ifølge Jesper Due kan resultatet af parternes mange udmeldinger meget vel blive firserforhold, hvor lønmodtagernes lønstigninger kommer til at true dansk økonomi.

[email protected]

Kilde: