Høje lønstigninger vil føre Danmark ud i nedtur

Slettet Bruger,

24/10/2007

I en ny analyse af Danmark, danskerne og dansk økonomi advarer Institut for Konjunkturanlalyse kraftigt imod at lade lønstigningerne ved forårets overenskomstforhandlinger nærme sig det, som fagforeningsbosser og ledende folketingspolitikere har stillet de offentligt ansatte i udsigt. Det skriver epn.dk. Det kan nemlig meget vel føre landet ud i en ny økonomisk bølgedal, som man skal tilbage til 80´erne for at kunne drage parallel til. Årets lønstigninger på det private arbejdsmarked lå på ca. 4 procent, men det er der ikke meget, der tyder på, vil kunne tilfredsstille de offentligt ansatte. De vil have mere.

"Med en økonomisk vækst på under det halve og stadig flere flaskehalse på arbejdsmarkedet er der nu skabt så høje forventninger, som - hvis de indfris - risikerer at sende dansk økonomi ud i en ny nedtur," siger Jørn Thulstrup, økonom og en mændene bag rapporten "Danskerne 2008" til epn.dk.

Advarer politikerne
Thulstrup advarer blandt andet om, at de ekstra indtægter, staten har fået gennem Nordsøolien og øget udlandshandel ikke kan fortsætte på deres nuværende niveau. Fagforeningsledere har med deres lønkrav "smidt tidligere tiders ansvarlighed over bord" og politikerne er i gang med at overbyde hinanden før et kommende folketingsvalg. Men der har de måske forregnet sig, mener Jørn Thulstrup
.
"I 1987 nedsatte man under Schlüter-regeringen arbejdstiden fra 39 til 37 timer og uddelte generøse lønstigninger. Det gav ikke regeringen noget godt valg - tværtimod, og fik de følgende år arbejdsløsheden til at stige markant," siger Jørn Thulstrup fra Institut for Konjunkturanalyse til epn.dk.

[email protected]

Kilde: