Gymnasierektor: Politiet bad os ikke om at stoppe

Slettet Bruger,

20/08/2007

Af Ole Birk Olesen

Rektor Ejnar Ritterband fra Det frie Gymnasium på Nørrebro synes, at det er helt uskyldigt, at hans elever på en idrætsdag har kastet med vandballoner mod en papfigur forestillende en politibetjent. Men det vil ikke gentage sig, forsikrer han alligevel overfor 180Grader.dk.

Indledningsvist vil han dog gerne slå fast, hvad der skete den dag i Fælledparken.

"Det er ikke korrekt, at der blev kastet brosten mod en figur, som lignede en politibetjent. Det fandt ikke sted. Der blev kastet brosten mod nogen mælkekartoner, som var stillet op på græsset. Et andet sted var der så en papfigur, som man skulle kaste små farvede vandballoner imod. Med lidt god vilje kunne den figur ses som en karikatur på en betjent, for der var sådan en opsats på hovedet, som kunne gøre det ud for et visir," siger Ejnar Ritterband og fortsætter:

"Der kommer så en person forbi, som ringer til politiet. Politiet ankommer derefter selv til stedet og spørger en person, hvad der foregår. Der er en rigtig god dialog mellem lærerne og politiet, og læreren forklarer, hvad der foregår - at det er helt uskyldige lege, som børn leger. Og politiet er enig i, at det ser meget sjovt ud. Læreren spørger politiet, om det er krænkende, for hvis det er det, vil aktiviteterne blive stoppet aldeles omgående. Politiet siger, at det ikke er krænkende, og derfor fortsætter aktiviteterne."

Ville også kunne foregå andre steder
Kender du til andre gymnasier, hvor man på idrætsdagen kaster noget efter en papbetjent?
"Det tror jeg bestemt godt kunne forekomme. Jeg kan ikke forestille mig, at sådan nogen lege ikke ville kunne foregå andre steder."

Jeg kan forsikre dig om, at på Aabenraa Statsskole, hvor jeg gik i gymnasiet, blev der ikke kastet med balloner efter betjente, heller ikke nogen af pap!
"Nej-nej, det ved jeg godt ... hehe ... Det jeg så kan sige til dig er, at jeg i går har talt med cirka 20 journalister, og hver gang har jeg sagt, at jeg synes, det var strategisk uklogt, at man kastede med brosten i Fælledparken. Jeg ville selv have foretrukket, at de havde kastet med tennisbolde eller noget andet."

Men hvad siger du til, at de har kastet med vandballoner mod noget, der forestiller en politibetjent?
"Jeg synes umiddelbart, det er en meget uskyldig ting, og så hæfter jeg mig ved, at politiet ikke syntes, det var stødende. De syntes, det var sjovt, og det sagde de til vores elever, at det var. Når politiet ikke føler sig stødt af det, så synes jeg egentlig heller ikke, jeg har nogen grund til at være det."

Det var måske nogen meget bløde og forstående politifolk?
"Der kan selvfølgelig findes politibetjente, der har en anden holdning til det, men det var i hvert fald, hvad de tilstedeværende politifolk reagerede ved at sige."

Hvad hvis man på en muslimsk skole havde kastet mod en papjøde?
Hvis man nu på en muslimsk skole havde fremstillet en jøde af pap med kalot på hovedet, og man der havde kastet med vandballoner mod den, hvordan tror du så, det var blevet opfattet?
"Det kan jeg næsten ikke udtale mig om."

Det er vel ikke så svært, er det?
"Nu skal du tage med, at hele stemningen er, at det er leg og pjat. Det er teater og leg og pjat og ikke andet. Og jeg synes, at stemningen på stedet skal beskrives, for at man får et dækkende billede af, hvad der rent faktisk foregår. Men jeg vil da godt sige, at jeg heller ikke synes, det var smart. Jeg er også sikker på, at det ikke vil ske igen."

Har du sagt til lærerne, at det ikke må ske igen?
"Vi har diskuteret det på vores morgenmøde i dag, og jeg tror, at alle var enige i, at det ikke var smart, hvad der foregik. Så det vil ikke ske igen."

Men kan du ikke se parallellen? Vi ved, at man på dit gymnasium har et meget anstrengt forhold til politiet, ligesom vi ved, at mange muslimer har et anspændt forhold til jøder. Så er det vel ikke kun sjov, når man kaster noget efter en papbetjent, ligesom det heller ikke kun ville være i sjov, hvis muslimske elever kastede noget mod en papjøde, vel? Og hvis man synes, det er sjovt, er det så ikke udtryk for en bestemt kultur på dit gymnasium?
"Det var også derfor, at vi tilbød at stoppe det øjeblikkeligt, hvis det virkede stødende. Men jeg vil godt sige, at det var en aktivitet, som eleverne selv havde arrangeret. Lærerne vidste ikke, hvad eleverne havde arrangeret."

Lærere skulle have stoppet med med brostenene
Men lærerne så det og stoppede det ikke?
"Det gjorde de, og de stoppede det ikke i første omgang, det er rigtigt."

Skulle de have gjort det?
"Sådan som jeg har fået det forklaret, så synes jeg selv, det var meget uskyldigt, men jeg er selvfølgelig glad for, at de tilbød politiet at stoppe det, hvis det på nogen måde var stødende."

De burde ikke have stoppet det af sig selv, i erkendelse af at det ikke er særligt smagfuldt, at et gymnasium som jeres kaster ting mod en betjentfigur?
"Det havde været klogt at stoppe aktiviteten med brostenene, for de sender et uheldigt signal."

Men ikke det med papbetjenten?
"Det synes jeg er mere uskyldigt, for man skulle virkelig have en god vilje for at få figuren til at ligne en betjent. Det kunne lige så godt have været alt muligt andet. Det var meget abstrakt og meget teater."

Hvor kom brostenene fra?
Hvor kom de brosten egentlig fra?
"Jeg ved det ikke, du."

Det skulle vel aldrig være nogen, der er blevet brækket op af jorden et sted?
"Hehe ... Jeg må sige, at jeg ikke ved det. Men det kan jo være, at der har ligget en dynge i Møllegade. Der arbejdes på livet løs i Møllegade, men jeg ved det ikke, for jeg har ikke spurgt."

Så det kan være, at dine elever har stjålet byggemateriale?
"Nej, jeg håber, at det er blevet bragt tilbage til der, hvor det er taget," siger Ejnar Ritterband.

[email protected]

Kilde: