Grønlændere glade for global opvarmning

Slettet Bruger,

27/11/2007

Mens politikere fra hele verden drager til Grønland for at lade sig fotografere foran smeltende gletchere, glæder den grønlandske befolkning sig over de lunere temperaturer. Det skriver Berlingske Tidende.

Blandt dem er Erik Nielsen, søn af en fåreavler, som ser flere penge i at dyrke frugt og grøntsager. Familens fåreavlersted ligger i det sydligste Grønland, og selvom afgrøder som broccoli og blomkål ikke bliver store, kan de høstes to gange om året.

"Når det gælder landbrug, har vi virkelig en god fremtid," siger Erik Nielsen til Berlingske Tidende.

Skyder ikke længere isbjørne
Peter Jakobsen har levet af at fiske hele sit liv, indtil torsken i 1980'erne forsvandt fra hans hjemby Nanortalik, hvorefter han var nødt til at supplere indtægten ved at sælge de fugle, sæler og isbjørne, som han skød. Netop isbjørnen er blevet udpeget som en af de dyrearter, som vil lide under det mildere klima. Men for Peter Jakobsen er der ikke længere nogen grund til at leve af jagt og fiskere.

"Jeg ved ikke, hvordan opvarmningen kommer til at påvirke os, men hvis den fortsætter, overvejer jeg at holde op med at være fisker og trække på land og begynde at avle planter, frugt og grøntsager," siger han.

Stort potentiale
Det grønlandske hjemmestyre er ved at omstille sin planlægning til de nye forhold. Det bliver lettere at producere vinterfoder til fårene, og hjemmestyret vil opfordre til at opdrætte svin.

"Det er nyt, at fåreholderne producerer forskellige slags kål og jordbær. Hvis varmegraderne fortsætter, ser vi et stort potentiale," siger Aqqalukasik Kanuthsen, ledende konsulent i landbrugdirektoratet i Grønlands hjemmestyre, til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: